S obzirom na značajno širenje zaraze objavljena je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge
Od prvog slučaja afričke svinjske kuge na području
Hrvatske, podizanjem intenziteta uzorkovanja i pregledom
kontaktnih gospodarstava u odnosu na one na kojima je prvotno
potvrđena sumnja, ova je bolest do danas 12. srpnja 2023. godine
potvrđena na ukupno 84 gospodarstva.
Kako kažu iz Ministarstva poljoprivrede, riječ je o pozitivnim
gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u
Brodsko-posavskoj županiji, općinama Sikirevci i Gundinci. Uz
pojačani monitoring uzgoja domaće svinje na području Babine Grede
i Vinkovaca nema širenja bolesti što pokazuje i
osam negativnih gospodarstava.
Temeljem pojačanog nadzora u lovištima, a u cilju sprječavanja
pojave i širenja afričke svinjske kuge među divljom populacijom,
jučer je iz jedne uginule divlje svinje izoliran virus ASK u
Karlovačkoj županiji, Općini Rakovica.
S obzirom na značajno širenje zaraze objavljena je nova
Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske
kuge u RH i prateće Rješenje o zonama ograničenja. Ovim putem
apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera
koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.
Dodatno, kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i
svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze
aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima
je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na
području općina koje se nalaze u zoni zaštite.
Nakon provedenog elektronskog savjetovanja, objavljen je i
Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim
oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te
utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke
svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka
zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora
biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na
tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti
označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja
objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.