Završni rad

Fiš, šaran na rašljama… kuhari se educirali za kuhanje slavonsko-baranjskih jela

PR

Program koji je trajao 80 sati sastojao se od teoretskog dijela u trajanju 15 sati

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, proveo je aktivnost “Završni rad za jedinstveni neformalni program Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje”, koja je održana u baranjskom restoranu Citadela u Vardarcu.

Polaznici, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju 80 sati, jučer su samostalno pripremali jela, nakon čega su im završni radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im naposljetku dodijeljene potvrde o uspješnom završetku programa.

“Premda sam po struci kuharica prijavila sam se na ovaj program jer nisam bila dovoljno educirana. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovoj edukaciji, okružena prekrasnim ljudima. Dogodine, tko god bude u mogućnosti upisati ovaj program neće požaliti jer puno se toga može naučiti o našoj slavonsko-baranjskoj kuhinji”, kazala je Ivana Marek.

“Vlasnica sam obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Gradištu nadomak Županje. Upisala sam ovaj program kako bih dobila nova znanja i vještine koja mogu prenijeti svojim gostima jer na svom OPG-u pripremam tradicionalna jela. Svi koji planiraju upisati trebaju znati kako je edukacija jako korisna, a posebno veseli što stječete nova prijateljstva”, rekla je Željka Blaževac.

“Jako sam sretan što sam dio ove priče jer volim našu tradicionalnu kuhinju. Smatram kako naš kraj ima velik, ali još neistražen gastronomski potencijal, i zbog toga sam se prijavio na ovaj program što smatram svojevrsnim usavršavanjem. Zahvaljujem se vodstvu škole na ponuđenoj prilici, mentorima na profesionalnosti, a posebno im se svima zahvaljujem što su me putem okusa i mirisa vratili u djetinjstvo i podsjetili na bakinu kuhinju”, rekao je Tihomir Bježančević.

Neformalni program odvijao u školi i kod poslodavaca. Predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora iz poslovnih objekata.

“Zahvalio bih se kolegama iz Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek na pruženoj prilici da polaznike educiramo o tradicionalnoj slavonsko-baranjskoj kuhinji. Tijekom edukacije polaznike smo učili pripremati perkelt od soma, fiš paprikaš, čobanac, perkelt od podolca, te druge slavonsko-baranjske delicije. Posebno bih naglasio kako je ovaj program izuzetno bitan svima, kako nama mentorima tako i polaznicima jer na taj način čuvamo tradiciju”, istaknuo je Igor Vlatković, chef kuhinje u restoranu Citadela.

Kompetencije koje su polaznici stekli kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu te će biti prepoznati na tržištu rada.

“Program koji je trajao 80 sati sastojao se od teoretskog dijela u trajanju 15 sati koji se odvijao u našoj školi, gdje su predavači bili nastavnici strukovnih predmeta. Dio praktične nastave pak održao se u praktikumu za kuharstvo u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, dok se ostatak od 45 sati održao se u restoranima Crna svinja u Čepinu i Citadela u Vardarcu. Pripremala su se razna jela, hladna i topla predjela, juhe, glavna jela, riblja i mesna te desertna jela. Izdvojio bih šarana na rašljama, fiš, perkelt od soma, makovnjaču, orahnjaču, salenjake, pogačice s čvarcima, poderane gaće, langošice. Naglasak je stavljen na tradicionalnu kuhinju Slavonije i Baranje koju želimo podići na višu razinu i uvrstiti je na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine”, naglasio je Ivan Gašpić, strukovni nastavnik kuharstva u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek.

Svrha je u konačnici koristiti lokalne recepte i kuhati domaće jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja.

“U sklopu projekta VirtuOS došli smo do završetka prvog neformalnog programa Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje. Iza nas je dinamičan, intenzivan i zanimljiv proces tijekom kojega su se polaznici susreli s autohtonim namirnicama i izbrusili svoja postojeća znanja. Prepoznali smo ovaj program kao nešto što će u budućnosti imati veći utjecaj posebice kad krenemo s provedbom redovitog obrazovanja odraslih”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Aktivnost se održala u sklopu projekta: UP.03.3.1.05.0006 RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljsko – turistička škola u Osijeku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari