premijer na otvorenju

U Virovitici otvoren 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023

Damir Špehar/PIXSELL

Otvarajući 26. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023. predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poželio je svima da kontakti koje ovih dana ostvare na sajmu budu plodosni i pridonesu ukupnom razvoju svih hrvatskih područja

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je jučer u Virovitici 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na kojemu se ove godine na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora predstavlja više od 500 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije i Azerbajdžana.

Uz predsjednika Vlade svečanosti otvorenja nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

U hali Viroexpa uz domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, na otvorenju su bili i europski zastupnici Karlo Ressler i Sunčana Glavak, petorica akreditiranih veleposlanika u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin (Kina), Peter Susko (Slovačka), Gašper Dovžan (Slovenija), Anar Imanov (Azerbajdžan) i Altay Abibullayev (Kazahstan). U ime zemlje partnera ovogodišnjeg sajma izaslanstvo BiH je predvodio Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Otvorenju su nazočili i predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil te državni tajnici Tugomir Majdak (Ministarstvo poljoprivrede) i Tonči Glavina (Ministarstvo turizma i sporta). Bio je tu i Dragan Jelić (ravnatelj SAFU-a), Ante Lončar (ravnatelj HZZ-a), Vjeran Vrbanec (predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a), Igor Fazekaš (član Uprave Hrvatskih šuma), Ivan Serdar (v.d. ravnatelja HZMO-a), Darja Sokolić (ravnateljica HAPIH-a), Martina Dalić (predsjednica Uprave Podravke), ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Šerepac.

Hrvatske župane predstavljali su župan Ličko-senjske županija Ernest Petry i Darko Koren župan Koprivničko-križevačke županije. Uz njih na svečanosti otvorenja nazočili su brojni zamjenici župana iz velikog broja hrvatskih županija te brojni gradonačelnici iz cijele Hrvatske i inozemstva, gospodarstvenici iz cijele Hrvatske…

Gospodarski brend

Prvi se, u ime domaćina, obratio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

“Glavna tema Viroexpa je gospodarstvo, ali tu se naravno moramo nadovezati i na politiku jer ona mora zastupati gospodarstvo, odnosno uklanjati prepreke u poslovanju. Stoga je važna dvosmjerna komunikacija između svih sudionika vlasti – od državne do lokalne kako bi se dale jasne smjernice i prijedlozi za rješavanje problema na terenu.

Politika mora biti prijatelj poduzetniku, a ujedno i zaštita radniku. Uvođenje Eura i ulazak u Eurozonu omogućio nam je plaćanje jednom od najjačih svjetskih valuta, dobili smo stabilan kreditni rejting i danas ćemo lakše doći do inozemnih investitora jer nam je bez zapreka otvoreno ogromno europsko tržište.

FOTO: Damir Špehar/PIXSELL

Govoreći o gospodarstvu i politici, naš sajam Viroexpo zapravo je primjer dobre prakse, a potiče ga upravo sinergija politike svih razina, kao i sinergija gospodarstva. Posebno smo ponosni što nam svi govore kako je ovo “sajam sa dušom”. Hvala vama, našim dragim gostima, izlagačima i posjetiteljima na dolasku. Uživajte u našem gradu i na našem sajmu, a mi ćemo se potruditi biti najbolji domaćini u ova tri dana koja su pred nama” – naglasio je Kirin.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović dugi niz godina je bio direktor Viroexpa, u vrijeme kada je sajam doživljavao najveću ekspanziju. Govoreći na otvorenju sajma, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog pretiža, gospodarski brend uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija te  pozornica na kojoj će izlagači predstaviti svoje proizvode i usluge.

“Danas se možemo pohvaliti brojnim pozitivnim statističkim pokazateljima, kada govorimo o rastu gospodarstva, a u tome udio ima i sajam Viroexpo, jedini “sajam s dušom”, na koji se izlagači i posjetitelji uvijek vraćaju i nikad ne odustaju od njega.

Kroz godine on se pozicionirao kao jedan od najvažnijih sajmova u Hrvatskoj, što je  prepoznala i Vlada RH,  koja je pokrovitelj našeg sajma, kao i četiri resorna ministarstva. Hvala i predsjedniku Vlade koji je već 10 godina dio ove naše manifestacije, hvala svima koji sudjeluju u organizaciji, hvala izlagačima zbog kojih i organiziramo ovaj sajam; trud vaših ruku i rada vaših obitelji kroz tradicionalne proizvode koje danas predststavljate svima nam je poticaj da budemo još bolji i uspješniji te da sajam svake godine bude još veći i bolji – rekao je župan, također poželjevši svima da ostvare puno korisnih poslovnih kontakata i da kroz sva tri dana uživaju na sajmu.

Domaći proizvodi i promocija usluga

Županija partner ovogodišnjeg sajma je Ličko-senjska, a nazočnima se na svečanosti otvorenja obratio ličko-senjski župan Ernest Petry. Izrazio je zadovoljstvo i čast biti partnerom Viroexpu, kojeg je nazvao “velebnom manifestacijom”.

Pohvalio je srdačne domaćine te sve izlagače.

“Vi ste, dragi prijatelji, danas ovdje donijeli rezultate rada svojih ruku, znoja, truda svojih obitelji. Ovi puni štandovi, ovo bogatstvo najrazličitijih proizvoda; to je vaš prilog našem i boljem razvoju”, rekao je.

Naglasio je važan spoj tradicije i modernih tehnologija.

“Tradicija je grčevita borba za očuvanje našeg hrvatskog identiteta i ide ruku pod ruku s otvorenošću prema modernom i suvremenom, ali u tom spoju moramo znati tko smo, iz kojeg smo kraja došli i naroda potekli koje su vrijednosti koje nas jedine mogu očuvati. Uz sve navedeno prioritet nam moraju biti investicije kako bi smo zadržali opstojnost života u najljepšem kutku na kugli zemaljskoj. A sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta, kako bismo našu mladost zadržali u jedinoj hrvatskoj domovini. Ova velebna manifestacija samo je jedna potka, samo je jedan mali dio onoga što Hrvatska nudi”, zaključio je.

BiH je po drugi put zemlja partner Viroexpa. Prvi put je to bilo 2009., a drugi put 2023. U njeno ime zahvalio je predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, koji je naglasio povezanost Hrvatske i BiH ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo, ali i izvrsnim rezultatima ostvarenima u vanjsko-trgovinskoj razmjeni.

“Čestitam organizatorima ovog sajma na ponovo jednoj velebnoj, gospodarskoj manifestaciji.  Kao komora već dugi niz godina vrlo intenzivno surađujemo s
Hrvatskom gospodarskom komorom i uspješno radimo i zajedničke projekte prekogranične suradnje. Nadamo se i da ćemo kroz ovaj “sajam s dušom”, Viroexpo, tu suradnju još i poboljšati” – rekao je M. Šantić i iznenadio župana Igora Androvića i gradonačelnika Ivicu Kirina poveljom Lumia Mostariensia, koju im je dodijelio kao zahvalu za dugogodišnju suradnju i doprinos u međuregionalnoj suradnji.

FOTO: Damir Špehar/PIXSELL

Zahvalio je i premijeru Andreju Plenkoviću što je  “s timom nesebično niz godina radio na zaštiti hrvatskog naroda u BiH te promociji BiH kao prijateljske zemlje u Europi i svijetu te  omogućio da danas imaju kandidacijski status u EU, gdje pripadaju i koji će kroz reforme koje slijede status nastojati i opravdati.”

Važan investicijski kreditni rejting

Otvarajući 26. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023. predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poželio je svima da kontakti koje ovih dana ostvare na sajmu budu plodosni i pridonesu ukupnom razvoju svih hrvatskih područja.

Osvrnuo se ulazak u Schengenski prostor, Eurozonu i smanjenje javnog duga. Naglasio je kako je Hrvatska danas zemlja koja je na radaru svih onih koji s njom žele poslovati.

“Danas je Hrvatska zemlja sa snažnom međunarodnom ekonomskom i financijskom
reputacijom,  s investicijskim kreditnim rejtingom po sve tri svjetske agencije, poštuje nas se na međunarodnim i domaćim tržištima, što nas dovodi u situaciju da po prvi puta izdamo državnu obveznicu koju ćemo otvoriti za ulaganje našim građanima. Obveznica je način da se prikupe sredstva i ulaže i pokaže povjerenje u Republiku Hrvatsku. To je dobar način za državu, građane, kao i za povjerenje i animiranje tržišta kapitala”, rekao je premijer Plenković.

Govorio je i o politici brzog državnog intervencionizma u posljednje tri godine, kao odgovor na pandemiju koronavirusa i energetske krize zbog ruske agresije na Ukrajinu. U tom periodu, rekao je premijer, mjerama je isplaćeno je 800 000 plaća u privatnom sektoru, a kroz niz davanja i olakšica ostalo je funkcionalno oko 130 tisuća hrvatskih poduzeća.

“Nismo zaboravili ni poljoprivrednike, ribare, umirovljenike, sve koji žive na rubu siromaštva. U posljednjih godinu dana kroz potpore izdvojeno je 3,5 milijardi eura, svi plaćamo jeftiniju struju, plin i naftne derivate. Suzbili smo inflatorne pritiske, zadržali ih na 10,8 posto u prošloj godini i možemo reći da će nam gospodarski rast biti oko 6 posto . Sve to govori da smo pokazali veliku otpornost gospodarstva i agilnost, da ekonomski socijalno i financijski budemo stabilni. Sada smo zaštićeniji u Euro području, imamo razne mehanizme za pomoć, ali imamo i niz poluga pomoću kojih možemo uložiti u  regionalni razvoj, poljoprivredu gospodarstvo obrtništvo i infrastrukturu”, napomenuo je premijer.

Na kraju najavio je tri strateške teme za Hrvatsku, kojima će se, kaže, baviti hrvatska Vlada; globalnu temu klimatskih promjena i energetske politike koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva, potom digitalnu transformaciju u svim segmentima poslovnoga sektora, a kao posljednju, koji je  nazvao “presudim pitanjem hrvatske budućnosti” najavio je demografsku revitalizaciju.

Uz Vladu RH, pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma. Zemlja partner je BiH, a županija partner je Ličko-senjska županija.

Organizatori i pokrovitelji su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o. Sponzor partner su Hrvatske šume.

Nakon otvorenja, premijer Andrej Plenković sa suradnicima i u pratnji domaćina obišao je sajam i podijelio par riječi s ovogodišnjim izlagačima.

Izvor: Grad Virovitica

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari