inflacija i u pušnicama

Bliže se kolinja, rastu i cijene slavonskih delicija: Slanina i kobasica na 100, a kulen na 260 kuna

Miranda Cikotic/PIXSELL

Od gljiva i kestenja mnogima su draži kulen, kulenova seka i kobasice. Uskoro počinje sezona pripreme tradicionalnih slavonskih specijaliteta

U slavonskom svinjcu igra i uživanje u miru i blatu. No bliži se
29.11. Dolazi tradicionalno vrijeme kolinja. A u vrijeme
poskupljenja očekuje se i rast cijene svinja, piše
RTL.

“Prošle godine se kretala između 11, 12 kuna, a ove godine cijena
od 17, 16 do 18 kuna. Mislim 17 kuna da bi bila realna cijena”,
kaže Vladimir Ćorić, predsjednik Udruge kulinara Đakovački kulin.

Realna najviše zbog rasta cijene hrane za svinje, ali i svih
drugih troškova.

Raste i cijena slanine i kobasice na 100, a kulenove seke na 180
kuna po kilogramu. Najskuplji će naravno biti kulen.

“Predviđanja su da kad uđemo u EU zonu da će biti oko 35 eura to
je znači oko 260 kuna”, govori Ćorić.

“Ma kakvi puno, to je zanemarivo, jeftino čak bi čovjek rekao”,
govori Zdravčević.

Jer riječ je o specijalitetu od najboljeg mesa i složenog
postupka izrade. Neusporedivo, kažu sa skupim specijalitetima na
moru.

“Mi moramo zemlju posijat, mi moramo zemlju prehranit, mi moramo
žetvu obaviti pa to uskladištiti pa mljeti pa hranit stoku, a oni
na moru nek se ne ljute bace mrežu u more pa ako ima šta ima, ako
nema idemo ća pa ćemo doći drugi puta”, kaže Zdravčević.

Slažu se Dalmatinci koje smo sreli u Slavoniji.

“Treba se znati cijeniti i rad svih tih ljudi koji se trude oko
toga”, kaže Jasna Perica iz Omiša.

Hoće li si ga oni koji ga vole moći i priuštiti?

“Tko voli da, on će uspjet to sebi pribavit i nabavit i naći”,
kaže Franjo Matković iz Antunovca.

“Hoće, svaka roba ima svoga kupca. Cijena nije upitna”, govori
Tajana Milašinović iz Sarvaša.

Pa će i za ovom posegnuti – oni koji to žele i mogu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari