106 milijuna kuna

Važna obilaznica kod Lipovca dobro napreduje, a gradi se i novi most preko Bosuta

Planirana obilaznica zaobilazi naselja Apševci i Lipovac na kojem potezu je identificirano opasno mjesto te se time ono sanira i povećava sigurnost

Radovi na izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca koji su započeli u veljači ove godine odvijaju se u skladu s dinamičkim planom i rokovima projekta. Do sada su završeni svi pripremni radovi na glavnoj trasi te su u završnoj fazi i zemljani radovi, odnosno izrada nasipa na preko 60% trase, dok je završni sloj nasipa izveden na 25% trase. Izvođač radova započeo je i s radovima na odvodnji te su intenzivirani i radovi na mostu Bosut i to bušenjem i izradom AB pilota za temelje upornjaka i stupišta. Od ostalih radova izvodi se izmještanje instalacija na početku trase.

“Podsjećamo kako je ugovor za izgradnju potpisan sa Zajednicom ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste Slavonski Brod, u iznosu 75.900.513,53 kn bez PDV, s rokom izvršenja od 18 mjeseci, dok je ugovor za nadzor nad izgradnjom potpisan s Institutom IGH Zagreb, u iznosu od 2.243.262,00 kn. Izvođač je uveden u posao 9.2.2022., te je započeo s pripremnim radovima”, kažu u Hrvatskim cestama.

Projekt se odnosi na izgradnju prometnice kojom će se zaobići dionica državne ceste kroz naselja Apševci i Lipovac koja je identificirana kao crna točka. Svrha ovog projekta je poboljšanje cestovne sigurnosti te time i smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom, smanjenje broja ozlijeđenih i poginulih na državnim cestama.

Ukupna duljina glavne trase je 4200 metara. Početak trase je u neposrednoj blizini čvorišta Apševci. Čvorište Apševci se spojnom cestom duljine 139,17 m spaja s državnom cestom D57. Rekonstrukcija državne ceste D57 u zoni čvorišta bit će izvedena u duljini od 350,00 m. Glavna trasa u nastavku se pruža na jugoistok kroz poljoprivredno tlo, obilazeći naselje Apševce s lijeve (istočne) strane. Dalje se pruža prema jugu kroz šumu “Uljara” i prelazi preko rijeke Bosut spregnutim mostom duljine 147,70 m. Trasa se u čvorištu Lipovac križa u razini s lokalnom cestom LC 46052 te obilazi naselje Lipovac. Kraj trase nalazi se na uklapanju u izvedeni putni prijelaz “Lipovac” koji je izgrađen u sklopu izgradnje čvorišta na autocesti A3.

Planirana obilaznica zaobilazi naselja Apševci i Lipovac na kojem potezu je identificirano opasno mjesto te se time ono sanira i povećava sigurnost. Također, cesta povezuje postojeći čvor Lipovac na autocesti A3 (dio TEN T osnovne mreže) te se na taj način poboljšava povezanost sekundarnih i tercijarnih čvorišta sa TEN-T mrežom. Dodatno, navedenim projektom smanjuje se prometno zagušenje i negativni ekološki utjecaji, prilagođava se klimatskim promjenama te povećava konkurentnosti lokalnih ekonomija putem bolje pristupačnosti drugim tržištima korištenjem novog prometnog spoja.

Bitno je i naglasiti kako je projekt sufinanciran EU sredstvima. Naime, 30. ožujka 2021.godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje Agencije za financiranje i Ugovaranje projekata EU, te Hrvatskih cesta. Razdoblje provedbe Projekta određeno je od 01.12.2020. do 30.09.2023,  dok ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 106.069.667,20 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari