Crveno baranjsko zlato - začinska paprika bez koje nema kulena ni fiša uskoro bi trebala biti spremna za berbu
Vijest da je suša pokosila začinsku papriku mnoge je uznemirila.
Počinje berba pa svi strepe hoće li je biti dovoljno i po kojoj
cijeni, jer bez nje nema ni dobrog kulena, piše RTL.
Crveno baranjsko zlato – začinska paprika bez koje nema kulena ni
fiša uskoro bi trebala biti spremna za berbu.
“Paprika voli da joj je noga u vodi, a glava na suncu i onda bude
dobrog uroda”, poručuje za RTL televiziju Jožef
Kelemen, proizvođač paprike.
No suša je i na Jožefovim poljima začinske paprike ostavila
traga. Protiv suše Jožef se bori sustavom navodnjavanja pa će
uroda ipak biti.
No i ulaganja su veća od očekivanih pa će skuplja biti i paprika.
Proizvođači spominju cijenu i od 170 kuna po kilogramu.
“Paprika će biti isto sigurno malo skuplja nego inače jer veliki
su troškovi do berbe”, tvrdi Kelemen.
U prodaju će paprika na jesen. Bez nje nema ni najboljih
slavonskih specijaliteta.
“Kad odreže onaj kulen neki su tamno bordo boje, a negdje je ona
lijepa crvena boja. Taj već zna, znate što – to su maheri koji to
znaju”, kaže Ilonka Horvat, višestruka prvakinja Hrvatske u
kuhanju fiš-paprikaša.
Poznata majstorica kotlića i dugogodišnja sutkinja zna koliko je
paprika važna za fiš-paprikaš.
“Nijedan dobar fiš ne može proći, ako nije vizualni izgled
crvena, ona krasna crvena boja mora biti”, objašnjava Horvat.
Samljevena bez sjemenki dat će lijepu boju, ali i sjemenke
paprike važne su za masnoću.
I za kraj ove priče o crvenoj baranjskoj paprici jedna
tradicijska priča – to je mast i kruh s crvenom paprikom.