Testeri koji obavljaju ocjenjivanje imaju najmanje 3 godine iskustva, a ocjenjivanje je obavljeno u prostorijama HGK
U Županijskoj komori Osijek održano je senzoričko ocjenjivanje
uzoraka jakih alkoholnih pića prijavljenih na 17. ocjenjivanje
kvalitete rakije i likera, koje je organizirala HGK Županijska
komora Osijek, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u
Osijeku i Općinom Semeljci. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno
126 uzoraka rakije i likera i džinova iz cijele Hrvatske.
“Na neki smo način ponosni na to jer je ovo nacionalno
ocjenjivanje koje je i prepoznato u javnosti. Od 126 uzoraka
najveći dio su voćne rakije, a osim njih imamo 7 džinova i 45
likera”, rekao je viši stručni suradnik u Županijskoj komori
Osijek, Igor Mikulić.
Testeri koji obavljaju ocjenjivanje imaju najmanje 3 godine
iskustva, a ocjenjivanje se radi po DLG metodi pa se tako
gleda boja, bistroća, miris i okus i množi se s faktorom
važnosti a to je broj 9.
Prof. Borislav Miličević s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u
Osijeku pojasnio je kako je godina bila iznimno zahtijevna jer se
donose proizvodi iz prošle i dosadašnjih godina.
“Ova je godina bila iznimna jer su bili klimatski ekstremi od
suše i svega, a ono što očekujemo da će u ovogodišnju proizvodnju
poljoprivredni gospodarstvenici morati više ulagati u
navodnjavanje i mreže za zaštitu tako da bi dobili ispravnu
sirovinu tehnološki prihvatljivu za preradu”, istaknuo je prof.
Miličević za Radio Osijek.
Rezultati ocjenjivanja će biti poznati 26. studenoga.