rodila sjajno

U berbi lubenica u Petrijevcima: Evo kako prepoznati onu pravu

Iz Petrijevaca će lubenice na tržnicu jer maloprodajna cijena od četiri kune zadovoljava poljoprivrednike za razliku od otkupne koja je duplo manja

U tijeku je berba lubenica, najboljeg osvježenja u ljetnim
vrućinama. U Slavoniji je rodila sjajno, baš kao i u dolini
Neretve. Stoga je pravo vrijeme za postaviti pitanje – kako
pronaći onu slatku? Posjetili smo slavonska polja u misiji
razotkrivanja te tajne, ali pronašli i odgovor na vječno pitanje
– je li lubenica voće ili povrće? Majka i kćer u berbi
lubenica u Petrijevcima, provest će vrijeme i u edukaciji, jer
najvažnije ljetno pitanje je na stolu. Kako prepoznati slatku
lubenicu?

Majka i kćer u berbi lubenica u Petrijevcima, provest će vrijeme
i u edukaciji, jer najvažnije ljetno pitanje je na stolu – Kako
prepoznati slatku lubenicu?

“Najbolje je ovdje dolje da je malo žuta. Što više to bolje. Ovaj
vrh mora biti suh i ovaj mali listić također suh što znači da je
ova lubenica zrela”, rekla je majka iz Petrijevaca.

Mali će poljoprivrednici odmah provjeriti jesmo li dobro naučili.

” Kako treba izgledati lubenica? – Ja mislim treba imati
zlatni trbuh, I treba biti slatka i velika? Jesam li dobro rekao?
– Da.”

Iz Petrijevaca će lubenice na tržnicu jer maloprodajna cijena od
četiri kune zadovoljava poljoprivrednike za razliku od
otkupne koja je duplo manja. Tamo kupci također imaju svoje
trikove kako prepoznati onu pravu.

li  slatka?

“Je, hvala”.

Kako ste znali odabrati pravu lubenicu?

“Ove su slađe, ove obične, zelene.”, rekao je Zlatko
Petrina
iz Osijeka.

“Sigurno je slatka, ovdje kupujem samo slatke”, kazala je
Osječanka Julijana Mitbauer.

Aha, znači na povjerenje.

“Povjerenje u svakom slučaju”.

Kupci je znaju izabrati, ali znaju i pripremiti.

“Ohladiti pa pojesti”, tvrdi Ivica Petrović iz
Osijeka.

Najbolja je za poslije ručka?

“Tako je, ako se uspije ohladiti”.

Lubenica jača imunitet. Antioksidans, utječe na zdravlje srca,
sprječava nastanak karcinoma, usporava starenje kože, a kako je
čini čak 92 posto vode, spašava od ljetne dehidracije. 

“Malo je proljeće u startu bilo hladnije vrijeme pa
nam kasni berba jedno desetak dana u odnosu na prošlu
godinu. A što se tiče količine je dobar prinos”, pojasnio je
uzgajivač lubenica iz Petrijavaca Vedran
Šunjić.

Pa ćemo testirati jesmo li naučili izabrati slatku.

Po svim pravilima ova bi trebala biti slatka, ima žuti
trbuh, okrugla je, zelena je peteljka, možemo je kupiti i
probati?

“Može”, potvrdila je prodavačica.

Pun pogodak.

A ako ste se pitali jedete li voće ili povrće, odgovor je –
slatko povrće iz porodice tikvi baš kao i krastavci. Ali ako
hoćete da djeca jedu lubenicu, možda je bolje taj podatak nekako
prešutjeti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari