Nakon četiri godine projektiranja krenula gradnja
Gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće,
strateškog projekta Osječko-baranjske županije vrijednog 101,58
milijuna kuna, u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku danas
(17. ožujka 2021. godine) obišao je župan Ivan
Anušić sa suradnicima te o tijeku radova razgovarao s
predstavnicima izvođača radova. To su tvrtke Projektgradnja plus
d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek koje su 10. ožujka
uvedene u posao i odmah krenule s radovima, čiji je rok za
završetak 18 mjeseci.
“Nakon gotovo četiri godine od najave izgradnje RDC-a danas
svjedočimo početku radova. Sada se počinje razvijati projekt o
komu se pričalo 20 godina, a njime ćemo potpuno promijeniti način
funkcioniranja, rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća
i povrća, osobito malim proizvođačima koji su do sada imali
probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom,
pa svoj proizvod nisu mogli prodati, čak su ga i uništavali. Ovom
infrastrukturom to mijenjamo. Projekt financiraju
Osječko-baranjska županija, Ministarstvo poljoprivrede i
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a njime mijenjamo
i ukupnu sliku ove djelatnosti, prvi put radimo hladnjaču ovakvog
kapaciteta koja obuhvaća sustave hlađenja, sortirnice, pakirnice
i sušare, ali i liniju za ekološku proizvodnju koja je budućnost
i Slavonije i Hrvatske”, rekao je župan Ivan Anušić nakon
obilaska gradilišta.
Dodao je kako izgradnja RDC-a demantira pojedine pogovore da je
sve što se radi u Osječko-baranjskoj županiji na razini papira i
neizvršenih obećanja.
“Za svaki kompleksan i veliki projekt potrebno je više godina za
pripreme projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih
odnosa i osiguranje sredstava. Ovaj projekt smo zamislili,
obećali i sada ga realiziramo, a izvođači najavljuju da će radovi
biti završeni puno prije ugovorom predviđenih 18 mjeseci. Ovo
nije jedini RDC-e, poslije njega počet ćemo pripremati i druge”,
poručio je župan.
Pročelnica
Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva
Wendling ističe da na području Osječko-baranjske
županije godinama nedostaje infrastruktura za smještaj voća i
povrća, pogotovo s obzirom na postojanje velikih površina pod
trajnim nasadima.
“Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona, raspoređen u
23 rashlade komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu
proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O
režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za
konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2.220
tona. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i
normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna
površina cijelog objekta je 8.182,15 m2”, kazala je pročelnica
Wendling.
Naglasila je kako se nakon prve planira i druga faza RDC-a, a to
je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj
voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim
skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare
za voće i povrće te aukcijske dvorane.
“Prema studiji izvodljivosti poznat je trošak koji će imati
proizvođači za korištenje objekta i pripremu njihovih proizvoda
za tržište, no Osječko-baranjska županija će se uključiti u
dodatno subvencioniranje tog troška jer nam je važno da svi
proizvodi s našeg područja budu u ovakvom objektu. Naime,
Županija je osnivač škola, domova za starije i nemoćne, bolnice
te vjerujem da će RDC-e postati objekt koji će upravo za naše
korisnike osiguravati dovoljno voća i povrća”, najavila je.
Predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran
Škorić izrazio je zadovoljstvo što, kako je rekao,
Osijek i Osječko-baranjska županija dobivaju vrijedan objekt te
što će izvođači radova zaposliti svoje kapacitete.
U ime budućih korisnika RDC-a, proizvođač jabuka Stjepan
Zorić rekao je kako je do sada jabuke iz Erduta vozio
350 kilometara do hladnjače u Zagrebu.
“Upravo zato ovakva infrastruktura treba biti sastavni dio naše
proizvodnje voća i povrća, baš kao što je mljekara za mljekare
ili luka za ribare. Bez toga ne možemo postići konkurentnost na
globalnom tržištu. S RDC-om postižemo konkurentnost, ali nam
omogućava i razvoj lokalnog tržišta, odnosno kratkih lanaca
opskrbe koji cijela Europa prepoznaje. Tako bi više od 50 posto
proizvodnje voća i povrća prodali na području naše županije ili
regije, što je benefit za proizvođače, a potrošači dobivaju
svježiji i kvalitetniji proizvod”, rekao je Zorić.
Mirta Bašić i njena obitelj proizvode jabuke i
kruške na 35 hektara, imaju svoju hladnjaču, no RDC-e ne smatra
konkurencijom nego potrebom jer su skladišni kapaciteti i
hladnjače nužni za normalno funkcioniranje proizvođača na
tržištu.
Hrvoje Sudar, upravitelj Voćarske zadruge
“Jabuka” iz Bizovca koja okuplja ekološke proizvođače i ostvaruje
značajan izvoz, ističe kako podupre rad RDC-a jer će ekološku
proizvodnju dovesti u bolju poziciju na zahtjevnom tržištu.