eko-zona nemetin

Uskoro počinje gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

RDC-e je projekt od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji i cijelom slavonsko-baranjskom području, a projektirat će se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčanih kolektora na krovnim površinama objekta

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana
je Završna konferencija Projekta “Izrada projektne
dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za
voće i povrće”
, projekta čija je ukupna vrijednost 2,1
milijuna kuna, s tim da bespovratna sredstava Europske unije
iznose 1,8 milijuna kuna (85 posto ukupne vrijednosti projekta),
stoji u izvješću
OBŽ
.

“Nakon današnje Završne konferencije Projekta “Izrada projektne
dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za
voće i povrće”, u idućih 15-ak dana počet će postupak javne
nabave, slijedi odabir najboljeg i najpovoljnijeg izvođača
radova, a potom počinjemo izgradnju Regionalnog
distribucijskog centra za voće i povrće u Eko-zoni
Nemetin
. Izvori financiranja su Vlada RH, Ministarstvo
regionalnog razvoja i fondova EU i Osječko-baranjska županija.
Nadam se da će početak izgradnje biti krajem ove godine,
a završetak u idućoj godini
. Prema projektantskom
troškovniku procijenjena vrijednost investicije je 78,6 milijuna
kuna plus PDV, odnosno 98,3 milijuna kuna ukupno.” – rekao je
župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva
Wendling
ističe da je izgradnja Regionalnog
distribucijskog centra za voće i povrće planirana u tri faze. U
prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i
povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje
kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka,
potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U drugoj fazi planirana
je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj
voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim
skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare
za voće i povrće, te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana
je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki
inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i
povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn,
marketing i slično).

Od brojnih aktivnosti u dosadašnjem tijeku projekta na
Konferenciji je osobito naglašena izrada projektno-tehničke
dokumentacije za izgradnju prve fazu RDC-a te ishođenje
građevinske dozvole izrada studije izvodljivosti s analizom
troškova i koristi.

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona
raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore, a podijeljen je na dva
dijela – za ekološku i konvencionalnu proizvodnju.

Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom
hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i 4 komore
kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog
kapaciteta. Za ekološke proizvode bit će postavljena posebna
linija za sortiranje i pakiranje, odvojena od konvencionalne
proizvodnje.

Planirani kapacitet rashladnih komora za konvencionalnu
proizvodnju je 2.220 tona, raspoređeno u 10 komora s U.L.O.
atmosferom i 6 komora s dinamičkom atmosferom, te 6 komore s
normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 329 tona.

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom
(ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i
povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari