u regionalnoj vinoteci

Predstavljen “Atlas tradicionalnih okusa” – gastro vodič Osječko-baranjske županije

Davor Javorovic/PIXSELL

Brošura je to u kojoj imate prigodu pročitati više o tradicionalnim jelima i mjestima na kojima ih možete isprobati, a sve to još začinjeno širokom dušom domaćina, koja svakom gostu dodatno jamči nezaboravan užitak u jelu, piću i posjetu našoj Slavoniji i Baranji

Regionalna vinoteka Osječko-baranjske županije danas je mirisima i okusima posjetiteljima pokazala tek mali dio bogate gastronomske ponude Osječko-baranjske županije koja je predstavljena u Atlasu tradicionalnih okusa. Osječko-baranjska županija po mnogočemu je jedinstvena kada je riječ o turističkim atrakcijama, a kao jedan od najvećih turističkih aduta svakako je gastronomija.

Danas se malo koja regija u svijetu može pohvaliti tako raznolikom i kvalitetnom gastro ponudom, recepturama koje potiču iz autohtone slavonske i baranjske kuhinje umrežene s utjecajem mađarske, njemačke, dalmatinske, zagorske, ličke, bosanske, turske i drugih kuhinja koje su ovoj regiji i u gastronomiji donijele kozmopolitski štih, baš kao i izborom namirnica, načinom pripreme te ambijentom konzumiranja i uživanja u hrani. Atlas tradicionalnih okusa slikom i tekstom nastoji probuditi želju za posjetom turističkim vrijednostima naše županije koje neizostavno prati i užitak za nepce.

“Danas smo u našem gastronomskom Atlasu predstavili 33 restorana s najširim spektrom ponude jela, ambijenata i usluga, od tradicionalne lokalne kuhinje i seoskog okruženja sve do restorana sa stoljetnom tradicijom, restorana u vinarijama, čardama, zaštićenim parkovima prirode i dvorcima. Svoje su mjesto u Atlasu našli i restorani koji odišu gradskim kvartovskim duhom, ambijentom novoizgrađenih urbanih vila do hotela s uobičajenim, a sve više i ekskluzivnim smještajem i ponudom”, rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

Brošura je to u kojoj imate prigodu pročitati više o tradicionalnim jelima i mjestima na kojima ih možete isprobati, a sve to još začinjeno širokom dušom domaćina, koja svakom gostu dodatno jamči nezaboravan užitak u jelu, piću i posjetu našoj Slavoniji i Baranji.

“Atlas tradicionalne kuhinje dio je projekta koji mi kao Županija provodimo i u sklopu kojeg smo prošle godine izdali Vinski atlas gdje su prezentirana vina sva četiri naša vinogorja, kao i bogata i atraktivna ponuda 32 vinara. Idući je na redu Atlas smještaja kojim ćemo upotpuniti jednu cjelinu ponude na našem području. Iako se u tiskanom izdanju atlasi nalaze u brojnim vinarijama, restoranima i turističkim uredima, oba atlasa postoje i u online izdanju na stranicama Županije kako bi bila dostupna posjetiteljima širom Hrvatske, ali i dalje koji planiraju svoj odmor na istoku Hrvatske”, rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.  

Točku na i ovom izdanju gastronomskih užitaka domaće kuhinje dao je i Tomica Đukić, glavni kuhar Hotela Osijek i srebrni kuhar Vatrenih.

“Obišli smo restorane naše županije i ponovo se uvjerili u vrhunsku ponudu onog što Slavonija i Baranja imaju. Drago mi je što se u našoj kuhinji koristi sve više domaćih autohtonih namirnica koje se spravljaju na tradicionalan način i to u jednom posebnom modernijem štihu”, rekao je Đukić.

Osim gastro i eno ponude Osječko-baranjska županija kontinuirano ulaže i u druge turističke potencijale. Prema podacima E-vizitora Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i u siječnju ove godine bilježi porast od gotovo 30% turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari