VIP tretman za konje u Ergeli

Pastuharna u Đakovu, bez obzira na posljednje probleme, se izgrađuje. Nedavno su tako postavljeni i svojevsni "fenovi" kako bi konjima bilo čim ugodnije.

Dok u uredima u Đakovu i Lipiku traje “deregistracija” Hrvatskog centra za konjogojstvo sa sjedištem u Lipiku i vraćanje pravne osobnosti đakovačkoj i lipičkoj ergeli, u krugu Pastuharne u Đakovu privodi se kraju peta faza gradnje zatvorene jahaonice, s površinom od 4.200 četvornih metara najveće i najopremljenije u regiji. Recesija je više utjecala na dinamiku dotoka nego iznosa novca iz proračuna RH iz kojeg se u cijelosti financira ovaj projekt pa je država dosad za nj osigurala 19, a u 2011. još 2,5 milijuna kuna.

Zbog recesije nešto usporeniji dotok novca prolongira i njen potpuni dovršetak pa je Ergela, s obzirom na to da je radni dio jahaonice gotov, zatražila dopunu građevinske dozvole za puštanje u funkciju onih dijelova zdanja koji su ponajprije namijenjeni radu s konjima, odnosno parkura i pratećih sadržaja. Osnovna svrha ovog objekta i jest rad s konjima tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske (ne)prilike. Dobije li dozvolu za rad radnog dijela jahaonice, prvi čovjek đakovačke Ergele Pavo Sabolski najavljuje da bi on proradio u rujnu ove, a preostali sadržaji jahaonice – ugostiteljski objekt, muzejsko-galerijski prostor i dvorana za sastanke, nagodinu.

U petoj fazi sagrađeno je 16 boksova koji će (većinom) služiti za pansion konja, a čijim bi iznajmljivanjem bili pokrivani troškovi jahaonice – kaže Sabolski.

U produžetku boksova je kupaonica za konje te prostor s velikim sušilom, svojevrsnim ‘fenom’ za grivaste ljepotane. Pri kraju je i postavljanje ograda na tribinama sa 800 sjedaćih mjesta i VIP ložom, kao i rasvjete u jahaonici i prostoru oko nje koji se oplemenjuje i ukrasnim zelenilom. U travnju ide natječaj za šestu, posljednju fazu, a koja će obuhvatiti završno uređenje tribina, sanitarne čvorove i suvenirnicu.

Parkur na 1.820 četvornih metara

U srcu jahaonice je prostor za rad s konjima – čak 1.820 m2 prostran parkur čija je podloga ‘presvučena’ kvarcnim pijeskom i kokosovim vlaknom. Veličinom i izvedbom parkur omogućuje cjelogodišnji rad s konjima, ali i najzahtjevnija, najatraktivnija natjecanja u konjičkom sportu, dresurno jahanje, te priredbe i show-programe, uključujući i vožnju fijakerom. Veličinom omogućuje izvedbu programa s istodobno velikim brojem konja.

Tekst: Suzana Župan (Glas Slavonije)

Foto: Ergela Đakovo

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari