Proglašen najbolji slavonski kulen

Proglašen najbolji slavonski kulen

Stručnjaci su ponovno odlučili - Valpovčani prave najbolji kulen. Deseti, jubilarni put priznanje za najbolji kulen otišlo je u ruke Josipa i Katice Gazdić sa obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Gazdić.

Dodjela nagrada održana je u prostorijama HGK – Županijske komore
Osijek. Ove godine na ocjenjivanje pristiglo je čak 52 uzorka.

Josip Gazdić na kulenijadi sudjeluje već 16 godina, a kući on i
njegova supruga nose već 10-ti šampionski pehar, ovaj put i uz
vrijedan dar – stroj za mljevenje mesa.

Predstavljamo: Njegovo veličanstvo
kulen

Puno pozornosti, kaže, poklanja izboru sirovine, a nagradi
doprinosi i višegodišnje iskustvo u punjenju, vezanju, dimljenju,
te osobito – čuvanju kulena. 24 godine je u poslu
proizvodnje kulena
, a kupce je stjecao godinama, često
usmenom predajom. Razdoblje unatrag 3 godine ocjenjuje iznimno
dobrim za proizvodnju kulena, no svejedno je oprezan u proširenju
posla.

“Što se tiče povećanja proizvodnje, nismo previše zagrijani
za to. Dovoljno nam je da održimo ovaj trend koji sada imamo,
odnosno eventualno neznatno povećavat proizvodnju u idućim
godinama. I kod nas je recesija učinila svoje, kod prodaje svojih
proizvoda”
kaže Josip Gazdić, vlasnik OPG Gazdić iz Valpova.

Po završetku dodjele, gosti su imali prigodu i isprobati uzorke
kulena. Ovo je najlegitimnija kulenijada, slažu se proizvođači,
jer se uzorci ispituju u Centru za kvalitetu mesa
Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

“Kulen se može raditi jedino od svinje koja je rasla u
Slavoniji i Baranji i ona mora biti stara od 10-15 godina. To ne
mogu biti svinje pasmine petren i tako, već landras i ostale
plemenitije pasmine”
, dodaje Gazdić.

Što bi proizvođači trebali popraviti kako bi im kulen bio
kvalitetniji, kakav je kemijski sastav njihovih uzoraka – sve su
to danas mogli saznati. Broj onih koji su sudjelovali
dvostruko je veći od prošlogodišnjeg
– istaknuto je na
dodjeli nagrada. Dodijeljeno je 10 zlatnih, 23 srebrne, 9
brončanih medalja te 10 diploma za sudjelovanje.

Tekst: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari