Đakovački taksisti ujedno i turistički vodiči

Travanjskim usvajanjem Odluke o organizaciji auto-taxi prijevoza Grad Đakovo regulirao je taxi-djelatnost na svome području.

Odlukom, prema kojoj taxi djelatnost mogu obavljati obrti/tvrtke registrirani na području grada, reguliraju se cijene taxi usluga, određuju taxi stajališta, i program polaganja posebnog ispita za vozača auto-taxi vozila na području grada. Vozač pred povjerenstvom polaže ispit o poznavanju kulturnih, gospodarskih, turističkih, prometnim i drugim značajnim objektima i znamenitostima na području grada.

Ispit se polaže u četiri cjeline, a polaganjem taksist postaje svojevrsni turistički vodič kroz Đakovo.

Prvi je takav ispit, i to uspješno, prvi đakovački kandidat položio u srpnju, a drugi jučer, pred povjerenstvom kojim je predsjedao Emerik Pišl. I jučerašnji kandidat bio je uspješan.

“Za prolazak je potrebna polovina točnih odgovora”, kaže Pišl.

ĐAKOVO – Važni telefonski brojevi (prijevoz, hrana, ljekarne,…)

Odlukom je reguliran maksimalni iznos cijene auto-taxi prijevoza – za relaciju do pet km, koja predstavlja startnu cijenu, iznosi 27 kuna. Maksimalna cijena za svaki daljnji km preko pet km je 6 kuna. Maksimalna cijena za sat vožnje brzinom manjom od granične ili stajanje, iznosi 10 kuna, dok maksimalna cijena za vožnju noću može biti 20 posto veća od dnevne vožnje.

Određene su i lokacije auto-taxi stajališta; prema pravilniku za Grad Đakovo one su Autobusni i željeznički kolodvor, parkiralište kod Mimoze i parking iza Male crkve.

Cijena ispita 300 kuna

Cijena ispita pred gradskim povjerenstvom je 300 kuna, a uplaćuje se u gradski proračun. U slučaju neprolaska, kandidat ispit može ponoviti za osam dana, a prijave za polaganje podnose se u gradskom odjelu za komunalne djelatnosti. S potvrdom o položenom ispitu kandidati nastavljaju dalje s procedurom oko svoje taxi-djelatnosti.

Tekst: Suzana Župan (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari