Najhladnija đakovačka zima u zadnjih 40 godina

Najhladnija đakovačka zima u zadnjih 40 godina

Ovo je najhladnija đakovačka zima u posljednjih 40 godina, govori apotekarski pedantna evidencija vrijednog đakovačkog kroničara lokalnih vremenskih (ne)prilika Bartola Bačića, umirovljenog brijača.

Dana 20. ožujka navršit će četiri desetljeća vrijednog praćenja
vremenskih uvjeta, no za sebe skromno kaže da ipak nije pučki
meteorolog nego samo kroničar temperatura, oborina, sunčanih,
kišnih i dana pod snijegom.

“Prekjučer je termometar u mome dvorištu izmjerio čak
-23
stupnja Celzijeva”
, kaže Bartol, dok vozači što
su u četvrtak ujutro vozili izvan grada kažu da je na otvorenome,
na cestama Đakovštine, studen iznosila čak -26!


djakovo_snjeg_2_SiBhr_29.jpg

– U ovih 40 godina ovoj zimi slična je bila, no ipak s nešto malo
manje hladnoće, zima između 1986. i 1987., kada je 31. siječnja
izmjeren -21 stupanj Celzijev, uz 65 dana pod snijegom, dok smo
ove godine pod snijegom zasad deveti dan. Zimi 1985./86. najniža
temperatura bila je -15, uz 63 dana pod snijegom, uz ukupno 93 cm
bijelog pokrivača.

Bilježi njegova 40-godišnja evidencija i najtoplije zime.

“Najtoplija đakovačka zima bila je 2006./07. godine; najnižu
temperaturu imala je -4, s tek pet snježnih dana”
, kaže
Bartol. Na -4 spustila se živa u termometru, no uz 12 dana pod
snijegom, i zime 1974., ali i 1994./95. Na jučer u 8 sati
izmjerenih -20, tih -4 djeluju iz ove perspektive Đakovčanima
prilično ugodno.

“Tih toplih zima u Đakovu, dobro se sjećam, zidari uopće nisu
prekidali sezonu pa je na ‘bauštelama’ bilo živo cijele
godine”
, kaže Bačić.


djakovo%202012%20(1).jpg

Protiv studeni – bijelim lukom i slaninom!

Na upit kako on polarnim hladnoćama ‘pokazuje zube’ i štiti
zdravlje, 72-godišnji Bartol Bačić ima jednostavan recept.
“Jedite bijelog luka i slanine, kao što to ja
činim”
, kaže umirovljeni brico.

Tekst: Suzana Župan (Glas Slavonije)
Foto: V.Živković i M.Muškić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari