Osječko-baranjska županija u znaku je četvrtih Dana vina i turizma. Manifestacija je to čiji je osnovni cilj promocija vinske i turističke ponude ovoga dijela Hrvatske.
Ovogodišnji program traje gotovo mjesec dana. Započelo je
ocjenjivanjem
kulenovih seka u sklopu đakovačkog uskršnjeg gastro festa,
službeno je otvaranje upriličeno danas u Belom Manastiru, a
sljedećega su tjedna na redu Našice. Velika završnica
najavljena je za prvu subotu u svibnju u osječkoj Tvrđi.
Belomanstirskim trgom zagospodarili su štandovi proizvođača
hrane i pića, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga,
proizvođača suvenira i turističkih artikala. Pržile su se lepinje
i pekle kobasice. Stigli su i lipicanci i svatovske zaprege.
Pravo malo bogatstvo Baranje na jednome mjestu, od vrhunskih
vina, pekmeza i autohtonih rakija, do nešto specifičnijih ribljih
pašteta i pečenih štuka i deverika u staklenci s limunom.
Kvalitetan proizvod mora naći svoje mjesto na tržištu, a
manifestacija Dani vina i turizma, svakako je jedan od načina za
postizanje ovoga cilja.
Turizam je jedna od glavnih smjernica strategije razvoja
Osječko-baranjske županije, koja je postala liderom
kontinentalnog turizma Hrvatske. Vino je, pak, nositelj
turističke ponude.
Osječko-baranjska vina po svim su ocjenama najbolja u
kontinentalnoj Hrvatskoj. Upravo je ovdje i najviše zasađenih
novih nasada vinograda, čak 800 hektara, a proglašeno je i 12
vinskih cesta u 4 osječko-baranjska vinogorja.
Turiste će, u svakom slučaju, privući i zadržati i manifestacije
poput Dana vina i turizma. Za ponedjeljak je najavljeno
ocjenjivanje vina u belomanastirskom hotelu Patria, slijedi
nastavak manifestacije u Našicama sljedećega vikenda sa
završnicom u Osijeku 5-toga svibnja.
[span class=camera]GALERIJA:
Dani vina i turizma 2011.[/span]
Dio manifestacije bit će sajam antikviteta, a u isto vrijeme u
Općini Erdut održava se i tradicionalni sajam cvijeća, što će
također upotpuniti proljetnu turističku ponudu Osječko-baranjske
županije.
Tekst: STV