FOTO: Posjet OPG-ovima

U 10:00 sa autobusnog kolodvora u Osijeku, dana 12. svibnja, 2012. sudionici projekta “Predstavi svoj zavičaj“, te predstavnici udruge Akademis, Insomnia i Savjeta mladih Osječko-baranjske županije krenuli su u posjet obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja će biti predstavljena u sklopu turističke ponude

Prvo odredište bilo je u Bilju, na imanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva “Lacković.” Vlasnik je pokazao svoju bogatu ponudu, te brojan i prekrasan životinjski svijet, koji u zajedničkoj harmoniji s vrtom odaje istinski dojam seoske idile.

Sljedeće odredište bilo je tzv. eko gospodarstvo “Orlov put“, koje se nalazi na cesti Bilje -Vardarac. Kako i sam naziv gospodarstva govori, domaćin je sudionicima pokazao iznimno kvalitetnu i cijenjenu gastro ponudu, koja se temelji isključivo na eko proizvodnji, u koju se ulaže mnogo vremena i truda. Osim proizvodnje eko hrane, domaćin je pokazao i neke od životinja, koje su također podvrgnute isključivo zdravom prehranom. Kao potpuna cjelina ovog gospodarstva je i drvena kuća koja napravljena u potpunosti od drveta. Prije obilaska slijedeća dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva, polaznici projekta na kratko su zastali na degustaciju rakije, nedaleko od Kneževih Vinograda. Vlasnik iste istaknuo je neke glavne ideje i planove za budućnost, koji bi se savršeno uklopili u projektu “Predstavi svoj zavičaj”.

Treće odredište bilo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Nađ” tj. “Baranjski Dvori u Zmajevcu.” Sudionici projekta mogli su vidjeti prekrasnu ponudu kojoj sam doživljaj daje tišina seoskog kraja. Uz adekvatni smještajni kapacitet, roštilje, terase, te brojni popratni sadržaji, pravu čar ovom opg-u daju vinski gatori ukopani pod brdom.

Na posljetku, u Popovcu su obišli seosko domaćinstvo “Novačić.” Domaćini su pokazali starinsku kuću, koja je zajedno s namještajem ostala u izvornom obliku. Uz obilazak imanja dojam na sudionike ostavili su konji, te narodne nošnje baranjskog kraja. Na posljednjem odredištu domaćini su poslužili i ručak ,nakon kojeg su timovima dodjeljena gospodarstva, koja će predstavljati u svojoj turističkoj ponudi. Završena je faza obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i sada slijedi primjena teoretskog dijela i sastavljanje ponude.

Na poslijetku, prepuni dojmova i teška srca, sudionici projekta krenuli su prema osječkom autobusnom kolodvoru. Svi polaznici projekta iznimno su zadovoljni, kao i organizatori, koji uspješno provode projekt, a isto tako dobivaju nove ideje kako bi već slijedeće godine mladima sa područja Osiječko-baranjske županije omogućili slične projekte.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari