U lov na divlje svinje stiže i jedna kraljevska obitelj

U lovištima Podravlje-Podunavlje, na području Kopačkog rita, i lovištu Kujnik kod Đakova, kojima gospodari Uprava šuma Osijek Hrvatskih šuma d.o.o., ovih dana sve je podređeno uskoro nastupajućoj novoj lovnoj sezoni na jelensku i srneću divljač, te divlje svinje.

U lovištima Podravlje-Podunavlje, na području Kopačkog rita, i lovištu Kujnik kod Đakova, kojima gospodari Uprava šuma Osijek Hrvatskih šuma d.o.o., ovih dana sve je podređeno uskoro nastupajućoj novoj lovnoj sezoni na jelensku i srneću divljač, te divlje svinje.

Do završetka lovostaja na jelensku divljač, 16. kolovoza, djelatnici Odjela za lovstvo intenzivno rade na čišćenju šumskih površina, te uređenju prosjeka i lovačkih staza kako bi se osigurala bolja preglednost lovišta, te mogućnost praćenja i prebrojavanja životinja, a divljači lakše kretanje i obrana od insekata, ponajviše komaraca i obada.

Prve goste lovce zainteresirane za slabija grla jelenske divljači, ona s brončanim trofejima, očekujemo već 20. kolovoza, kaže Zlatan Mihaljević, ravnatelj Odjela za lovstvo Uprave šuma Osijek, što će biti i uvod u lovnu sezonu 2012./13. koja će, zajedno s intenzivnom rikom jelena, vrhunac dostići između 5. i 15 rujna. Pritom sa zadovoljstvom ističe da već sada za taj dio lovne sezone imaju mnoštvo najava inozemnih lovaca, znatno više nego ranijih godina. Riječ je o lovcima iz Španjolske, Austrije, Njemačke, Monaka i nekih drugih zemalja, među kojima će ponovno biti i zvučnih imena iz svjetskog biznisa, plemstva i politike, a koji dolaze sa zahtjevima za jelenskom divljači najviših trofejnih vrijednosti. Za njih će, sukladno usvojenim lovno-gospodarstvenim osnovama, ove lovne sezone biti namijenjeno pet baranjskih jelena najviših, zlatnih medalja (215 do 230 točaka), i još bar deset srebrnih (190 do 210 točaka). Naravno, sve će to biti jeleni s deset i više godina koji su za sobom ostavili kvalitetno potomstvo i sada ih nasljeđuju mlađi.

Nakon lova na jelene počet će i sezona skupnih lovova na divlje svinje, za što je u oba lovišta pokazan velik interes inozemnih lovaca, tako da je već rezervirano 30 lovnih dana u kojima se angažira čitavo ljudstvo lovišta; 15 u tikveškom i 15 u lovištu Kujnjak. Mihaljević ističe da će ove godine, u studenome, u dvodnevnom skupnom lovu na divlje svinje sudjelovati i kraljevska obitelj jedne europske zemlje. Njihovi su skauti tijekom srpnja boravili u lovištima Uprave šuma Osijek, upoznali se s fondom divljih svinja, posjetili smještajne kapacitete lovačkih kuća Hrvatskih šuma te, oduševljeni viđenim, najavili dolazak.

Bit će to za nas velika provjera, jer treba zadovoljiti sigurnosne uvjete, visoku organizaciju lova, prijevoz i sve ostalo, poglavito zahtjev da tijekom skupnog lova gosti odstrijele 40 do 50 divljih svinja, veli Mihaljević, ne dvojeći da će u tome i uspjeti.

Dolazak brojnih inozemnih lovaca donijet će i visoke prihode Upravi šuma Osijek, gdje računaju i na više od četiri milijuna kuna, što će biti i iznad iznosa ostvarivanih u najboljim lovnim godinama prije globalne gospodarske krize. I ono što je najvažnije, lovišta Podravlje-Podunavlje i Kujnjak dodatno će potvrditi činjenicu da ulaze u red najboljih europskih (pa i svjetskih) loviša, gdje jelenska divljač i divlje svinja žive u prirodnim uvjetima i time su europskim ljubiteljima prirode i lova zanimljiva.
[blockquote]Stalan fond 1.400 jelenske divljači

Prema lovno-gospodarstvenim osnovama, Uprava šuma Osijek u lovištu Podravlje-Podunavlje održava osnovni fond od 1.400 jelenske i približno 200 srneće divljači. Svake godine na svijet dođe oko 500 mladih životinja. Godina je za njih bila iznimno dobra, jer u vrijeme teljenja nije bilo visokih voda pa nije došlo do šteta. Zbog održavanje planiranog broja jelenskog fonda, dio se svake godine određuje za lov, a ostatak se uklanja sanitarnim i komercijalnim lovom. Dobru suradnju održavaju i s drugim baranjskim lovištima, a njihove vlasnike pozivaju da, ukoliko imaju vrijedne trofejne jelene koje zbog starosti treba isključiti iz daljnjeg razmnožavanja, a nisu našli zainteresirane lovce, to prijave njima kako bi oni, za njihov račun, organizirali lov.[/blockquote]


Nikola VUKADINOVIĆ (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari