Kopački rit unatoč suši siguran

KOPAČKI RIT - Premda su temperature iz dana u dan sve više (za kraj tjedna ponovno je najavljeno +37), većina baranjskih kanala je suha, a Dunav i Drava neprestano opadaju, životinjski i biljni svijet Parka prirode Kopački rit - nije ugrožen.

KOPAČKI RIT – Premda su temperature iz dana u dan sve više (za kraj tjedna ponovno je najavljeno +37), većina baranjskih kanala je suha, a Dunav i Drava neprestano opadaju, životinjski i biljni svijet Parka prirode Kopački rit – nije ugrožen. Tako tvrdi ravnatelj JUPP-a Damir Opačić.

Za kolovoz je uobičajeno da su vodostaji Dunava i Drave niski, dok su tijekom ovoga ljeta oni bili čak i viši nego inače. Stoga su dijelovi rita bili poplavljeni, a trenutačno vode ima dovoljno na području Sakadaša, Hulova, Vemelja, Čonakuta i ostalima – kaže, napominjući kako su hidrološki uvjeti u Kopačkom ritu povoljniji nego što mnogi misle, s obzirom na dugo sušno razdoblje. Vode Kopačkog rita, objašnjava, ne ovise o kiši u Baranji, već o kišama u gornjim tokovima Dunava i Drave. Najgore su, nastavlja, prošle ribe, a posljedica slabijeg mrijesta sušno je razdoblje tijekom proljeća.

Životinjski svijet priviknuo se na tropske temperature. Sisavci i ptice borave bliže vodi, u vlažnijim depresijama, a aktivniji su noću ili rano ujutro – priča, naglašavajući kako nadzornici nisu primijetili ništa što bi trebalo zabrinjavati ili bi eventualno izazvalo senzacije bilo kakve vrste. Nije primijećen ni povećan broj ribokradica i lovokradica.

Vegetacija je još uvijek bujna, a lovokradice stupaju na scenu kada divljač krene u potragu za hranom koje za sada ima u dovoljnim količinama – tvrdi Opačić, naglašavajući kako nije primijećen ni takozvani ”zijev ribe”, što ne znači da do njega neće doći kada počnu prve kiše i naglo zahlađenje. Problem, ako se problemom može nazvati, djelomičan je manjak gostiju koji još uvijek izbjegavaju izlaganje suncu.

Brodice i čamci normalno plove, a više je gostiju pojedinaca nego organiziranih skupina. Nadamo se lijepom i ugodnom rujnu kada ćemo sigurno nadoknaditi propušteno što se broja dolazaka u Kopački rit tiče – podvlači Opačić.

[important title=Čeka se novac Svjetske banke]U JUPP-u još uvijek čekaju novce Svjetske banke kojima će biti obnovljena zgrada Prijamnog centra, izgorjela u ožujku ove godine zbog kratkog spoja na računalu smještenom u potkrovlju. Kako je najavljeno u travnju, Svjetska banka trebala bi biti važan segment u obnovi zgrade, ali i potencijalni financijer izgradnje novih objekata, odnosno revitalizacije tikveškog kompleksa. Kada je zgrada Prijamnog centra u pitanju, spominjao se projekt NIPA koji provodi Svjetska banka. Uostalom, kuma ekobrodice Vidre u travnju je bila Natalie Johnson, predstavnica upravo – Svjetske banke.[/important]

IZVOR: Ivica Getto (Glas Slavonije)
FOTO: SiB.hr arhiva

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari