VIDEO: Belje investiranjem do uspješnosti i nagrada

Četiri od devet godišnjih nagrada za najupsješnijeg proizvođača stoke u protekloj godini u Hrvatskoj završilo je u Osječko-baranjskoj županiji. Tri su nagrade pripale Belju, a jedna obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mihalj.

Riječ je o priznanjima Ministarstva poljoprivrede Uspješni stočar, koja se tradicionalno dodijeljuju na jesenskom Bjelovarskom sajmu, a koji je nedavno, 20-tu godinu zaredom, održan na sajamskom prostoru u Gudovcu.

Ista tvrtka, isti broj nagrada i osoba koja ih prima iz godine u godinu na istome mjestu i u isto vrijeme, kao u onom poznatom američkom filmu Beskrajni dan. Belje je već 6-tu godinu zaredom proglašeno najuspješnijim proizvođačem svinja, tovne junadi i kravljeg mlijeka u Hrvatskoj u kategoriji trgovačkih društava.

U brojkama to igleda ovako. Cijeli sustav u svinjogojskoj proizvodnji približava se brojci od 300 tisuća svinja proizvedenih isključivo od vlastite prasadi. U proizvodnji mlijeka Belje i Vupik će vrlo brzo doći do 50 milijuna litara, a u proizvodnji junadi su blizu 20 tisuća komada godišnje. Idu, kažu, i dalje.

Investiranje je jedini recept za uspješnost, poručuju iz Agrokora. Ukupno, samo u ovogodišnje tri beljske akvizicije, uloženo je više od 150 milijuna, čime su ukupna ulaganja u Belje dosegnula dvije milijarde i 300 milijuna kuna.

Investicijski ciklus u stočarsku proizvodnju važan je, kažu u Agrokoru, i za daljnji razvoj kooperanstkih odnosa. Njihovi kooperanti godišnje proizvedu 100 tisuća komada tovljenika, 10 tisuća teladi i 4 i pol tisuće junadi, uz korištenje najsuvremenijih tehnologija i stalnu edukaciju i potporu Belja.

Tekst i video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari