Prihodi od turizma premašuju 10 i pol milijardi eura. Nažalost,
velik dio tog novca nije ostao u Hrvatskoj. Dok su
turisti jeli uvoznu hranu, domaći proizvođači zbrajali su minuse
i otpuštali radnike. Vlada obećaje to će se promijeniti.
Baranjski vinari nikako da nađu put do restorana na moru “Za
vrijeme turističke sezone prodamo najmanje vina na moru”,
rekao je Damir Josić, vinar iz Baranje za
Dnevnik. Ni baranjski kulen ne pronalazi put
do morskih restorana. “Do sada nije bilo neke suradnje. To
smo sve nešto preko prijatelja. Nazovi ovog pa piaj je li treba
pet kulena ili deset, boriš se”, rekao je proizvođač kulena
Sanel Rajković.
Ova Vlada obećala je spojiti plavu i zelenu
Hrvatsku. Ministar poljoprivrede Tihomir
Jakovina je u Dnevniku Nove TV prije 6 mjeseci rekao:
“Na meni i kolegi Ostojiću je velik posao da nešto što je
bila floskula dugogodišnja pretvorimo u djelo”.
Sadšanji ministar turizma Veljko Ostojić izjavio
je “Od ukupnog pića koje se troši u hrvatskom turizmu, domaća
komponenta je 90 posto, a hrane 70 posto”. Bilo to istina
ili ne, turizam je velika prilika za hrvatske proizvođače
hrane. “Ja se nadam da će naši proizvođači tu
priliku iskoristiti i da će hrvatski turizam u budućnosti imati
sve više domaće komponente”, reko Ostojić
je za Dnevnik.
Lakše je reći, nego prodati proizvod. Proizvođači su razočarani.
“Narod bi rekao- tresla se brda, rodio se miš”, rekao je
Damir, vinar iz Baranje. Proizvođači bi već
danas trebali imati sigurnog kupca za svoje proizvode jer u
lipnju, kad turisti stignu, je kasno. Na kraju, ni kulen se ne
pravi u ljeto. Spoj Zelene i Plave Hrvatske još je uvijek
samo floskula.
Video: Dnevnik