U sklopu Adventa u Baranji održan je 6. Čvarakfest, koji je okupio 15 natjecatelja iz cijele Hrvatske te oko tisuću posjetitelja koji su uživali u ovoj jedinstvenoj gastro fešti i lijepom vremenu.
Osim čvaraka na 30-akštandova bilo je izloženo na desetine vrsta
mesarskih i prekarskih domaćih proizvoda. Bilo je tu i vina i
rakija, ajvara i pekmeza, kobasica i krvavica, suvenira i
rukotvorina.
Nakon dvosatnog topljenja stručni mesarski žiri odlučio je da su
najbolji čvarci Ivana Sutlovića iz Zagreba,
drugi je Zlatko Povoljnjak, a treći
Jurini dvori iz Kneževih Vinograda. Tajna je u
nekoliko važnih postupaka, tvrdi pobjednik.
Čvarke topimo na visokoj temperaturi, a bit priče je u leđnoj ili
vratnoj slanini. Vode se i nekim liječničkim preporukama, pa ih
zbog onih koji pate od viška masnoće tope tako da izgledaju kao
čips. Samo nijansa dijelila je prvoplasirane od čvaraka koji su
zauzeli drugo i treće mjesto. Koliko je god čvaraka u Karancu
proizvedeno i – prodano je. Za cijenu se, gotovo, nije ni pitalo
iako je mogla biti i niža. Kilogram se kretao od 60 do 100 kuna.
Pogledajte i prilog Televizije Slavonije i Baranje:
Tekst: Radio Baranja
Video: STV