Jedini baranjski preparator riba, Goran Mamuzić iz Belog Manastira, nedavno je u svoju kolekciju prepariranih riba stavio i soma kapitalca teškog 55 kilograma i dugog 210 centimetara.
Ulov je to Željka Cesia iz Koprivnice na jezeru Šoderici. Goranu je, osim puno vremena i truda, za prepariranje trebalo i približno 4000 kuna, a krajnja cijena će dostići iznos od desetak tisuća kuna.
Ovaj Baranjac prepariranjem se bavi već 10 godina. Njegovi preparirani riblji primjerci krase domove ribiča diljem Hrvatske.
– Strastveni sam ribič pa sam jednu od ulovljenih riba htio sačuvati za trajnu uspomenu. No radom preparatora bio sam toliko nezadovoljan da sam odlučio sam prionuti na taj posao – priča za Glas Slavonije Mamuzić, napominjući kako su prvi preparirani primjerci riba bili – katastrofalni. No kako je vrijeme odmicalo, prepariranje je svladao gotovo do savršenstva.
Som će neko vrijeme biti izložen ribolovnom salonu Go-Go, u Belom Manastiru, pa ga svi zainteresirani mogu doći pogledati.
[blockquote]POSTUPAK PREPARIRANJA
Nakon što mu ribiči donesu uginulu ribu, Mamuzić je fotografira,
oguli kožu i napravi model na koji se koža navlači. Slijedi
sušenje ribe, koje traje nekoliko mjeseci, ovisno o težini.
Posljednji je stadij vraćanje boja. Od dijelova ribe zadržava sve
osim iznutrica. Zbog opće situacije najmanje mu klijenata stiže
iz Baranje. Ribiči najčešće traže prepariranje glava, ali bude i
kapitalnih ribljih primjeraka, poput soma i tolstolobika iz naše
priče, ali i ostalih.[/blockquote]
SiB.hr