Kulen i vino hrvatski šampioni

Graševina Vina Belje berbe 2006. proglašena je šampionom odležanih graševina na ovogodišnjem Festivalu graševine u Kutjevu potvrdivši tako još jednom epitet "najtrofejnije graševine" u Hrvatskoj.

U jakoj konkurenciji 120 uzoraka graševina najpoznatijih
hrvatskih vinarija, Vina Belje su osim šampionske titule za
graševinu osvojila još trinaest nagrada – zlato, srebro i broncu
za graševinu, merlot, frankovku i chardonnay.

“Izuzetno smo sretni što smo ove godine osvojili šampionsku
titulu za odležane graševine i pokazali da graševina kao sorta
ima odličan potencijal sazrijevanja u boci. Riječ je o jednoj od
naših najtrofejnijih berbi koja je već odnijela šampionsku titulu
za mlade graševine upravo ovdje na Festivalu u Kutjevu “
,
izjavila je Suzana Zovko, glavni enolog Vina Belje.

Sudjelovanjem na brojnim europskim natjecanjima i izložbama
graševina Vina Belje priskrbila je pregršt zlatnih i srebrnih
medalja te bila uvrštena među posebno preporučena vina. Na
nedavno održanom Gator festu, festivalu dobrog vina u Baranji,
vrhunska graševina Vina Belje 2015. okrunjena je također zlatom,
a u 2016. godini osim s hrvatskih natjecanja, medalje nosi i s
natjecanja u Londonu (International Wine Challenge i Decanter
World Wine Awards) i Bruxellesu (Monde Selection).

Ovo iznimno vino izražajne žute boje sa zelenkastim tonovima
nastalo je od pomno odabranog i ručno branoga grožđa s nekoliko
najboljih lokacija u beljskim vinogradima.

Vrhunska graševina zavodi mirisom, punoćom okusa i svježinom, a
njena aromatska slojevitost očituje se ispreplitanjem voćnih
aroma zelenih jabuka, mandarina, grejpa, s cvjetnim notama.
Mirisna voćno-cvjetna impresija nastavlja se i u ustima uz puno
tijelo, naglašenu mineralnost i kiseline te bademastom gorčinom
na završetku.

U potpunosti univerzalna, ova vrhunska graševina ohlađena na 12°C
odlično će se sljubiti s jelima od tjestenine, bijelo meso
peradi, bijelu ribu i zrele sireve.

Baranjski kulen Belje osvojio zlatnu medalju na najvećoj
hrvatskoj kulenijadi

Baranjski kulen još jednom je potvrdio svoju iznimnu kvalitetu
osvajanjem zlatne medalje na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku, u
Baranji. Riječ je o tradicionalnim Danima kulena/kulina koji iz
godine u godinu okupljaju sve veći broj proizvođača pa je tako
ove godine prijavljeno 124 natjecatelja po čemu je baranjska
Kulinijada najveća manifestacija ocjenjivanja kulena u
Hrvatskoj.

Baranjski kulen je proizvod zaštićenog zemljopisnog podrijetla na
razini Europske unije koji se tradicionalno proizvodi u Baranji
već više od stotinu godina i kao takav je prava hrvatska gastro
ikona. Proizvodi se od najboljih dijelova svinjskog mesa i birane
crvene mljevene paprike prema strogo definiranoj specifikaciji
prema kojoj je proizvod zaštićen. Riječ je o ručnoj proizvodnji u
kojoj se svaki proizvod ručno puni i dimi na bukovom drvetu nakon
čega slijede zrenje u trajanju od minimalno 3 mjeseca.

Belje kao najveći proizvođač jamči standardnu vrhunsku kvalitetu
svakog Baranjskog kulena, a s obzirom da je uzorak ocjenjivan na
Kulinijadi iz redovne proizvodnje s pravom možemo reći da svaki
Baranjski kulen Belja zaslužuje zlatnu medalju za kvalitetu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari