Od travnja do prosinca

Koncertnim ciklusom ‘Panona Organo’ obilježava se 190. obljetnica rođenja Jozsefa Angstera

PR

Ovaj koncertni ciklus financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Grad Valpovo, Grad Đakovo te Đakovačko-osječka nadbiskupija

Ove godine obilježava se 190. obljetnica rođenja Jozsefa Angstera, graditelja orgulja rođenoga u Jagodnjaku, što čini ovu godinu posvećenom orguljama. Orgulje su neizostavan dio kulturne baštine Istočne Hrvatske. Zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija, pokrenut je proces restauracije tih orgulja koje su već duže vrijeme bile izvan uporabe. Ova restauracija omogućit će organiziranje niza koncertnih ciklusa i drugih glazbenih manifestacija.

Jozsef Angster, jedan od najpoznatijih graditelja orgulja svoga vremena, rođen je 7. srpnja 1834. godine u Jagodnjaku. Tijekom 2024. godine obilježava se njegova 190. obljetnica rođenja kroz koncertni ciklus pod nazivom PANONA ORGANO, naglašavajući time važnost orgulja, osobito s obzirom na Angsterovo porijeklo iz Slavonije i Baranje.

Koncertni ciklus Panona Organo 2024. sastoji se od osam koncerata koji će se održati od travnja do prosinca. Renomirani hrvatski orguljaši i orkestri sudjelovat će u ovim koncertima, među kojima su Ljerka Očić, Josipa Leko, Tea Kulaš i Trio Seraphim, studenti orgulja u klasi profesorica Ljerke Očić i Renate Bauer, Osječki gitarski kvartet, Hrvatski komorni orkestar te Orkestar mladih glazbenika Zagreb.

Prvi koncert u nizu pod nazivom PANONA ORGANO održat će se 21. travnja u osječkoj Konkatedrali s početkom u 19,30 sati. Orguljašica Tea Kulaš iz Zadra nastupit će s programom koji obuhvaća djela različitih skladatelja kao što su Albe Vidaković, Johann Sebastian Bach, Franjo Lučić i Krsto Odak.

Jozsef Angster, rođen u Baranji, bio je osječki stolarski šegrt i istaknuti europski graditelj crkvenih orgulja. Putovao je po Europi, učeći i usavršavajući svoje vještine kod najpoznatijih graditelja orgulja svoga vremena. Njegov opus od 961 crkvenih orgulja ostavio je trajan pečat u europskoj kulturnoj povijesti, a njegove orgulje još i danas odzvanjaju u mnogim crkvama diljem Mađarske i Austro-Ugarske monarhije.

Na području Hrvatske, identificirano je 45 orgulja s potpisom Angstera, od kojih se neka nalaze u crkvama i sinagogama diljem zemlje.

Ovaj koncertni ciklus financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Grad Valpovo, Grad Đakovo te Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari