Predavač je Franck Chaussé, eminentni stručnjak iz područja enologije i sommelierstva, koji vodi spomenutu međunarodno poznatu sommeliersku školu u francuskom Bordeauxu, gdje radi dugi niz godina kao predavač za zanimanje vinski savjetnik – sommelier
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola
Osijek, u sklopu projekta VirtuOs i s školama partnerima
organizirao je devetodnevnu vinsku edukaciju koju vode predavači
s prestižne škole Cafa Wine School iz Bordeauxa, Francuska, koja
prvi put gostuje u Hrvatskoj.
Predavač je Franck Chaussé, eminentni stručnjak
iz područja enologije i sommelierstva, koji vodi spomenutu
međunarodno poznatu sommeliersku školu u francuskom Bordeauxu,
gdje radi dugi niz godina kao predavač za zanimanje vinski
savjetnik – sommelier.
“Izuzetno sam počašćen dolaskom u Osijek, i to baš u školu gdje
se obrazuje za ugostiteljska zanimanja. Sljedećih devet dana bit
ću s polaznicima koji žele nadograditi svoje znanje iz područja
sommelierstva te se nadam kako ću im prenijeti nova iskustva. Za
dobrog vinskog sommeliera potrebno je mnogo toga, a na prvom je
mjestu interes za upoznavanje s kulturom vina, a potom i želja za
učenje o postupcima proizvodnje vina. Ukoliko želite postati
izvrsni u svom poslu morate uložiti nekoliko godina i
mnogo putovati, upoznavajući proizvođače i vinske regije.
Ako trebam usporediti francuska i hrvatska vina, istaknuo bih
kako smo na istom putu, a to je put kvalitete”, rekao je
Franck Chaussé.
Polaznici su nastavnici posluživanja, mentori kod poslodavaca i
regionalni vinski sommelieri. Na ovoj devetodnevnoj vinskoj
edukaciji sudjeluje 20-tak polaznika.
“Polaznici koji dolaze iz uslužnih djelatnosti i proizvodnje vina
trebaju znati kako će predstaviti svoj proizvod, svoje vino, kako
će posavjetovati gosta. Svi koji žele naučiti nešto novo prvo
trebaju znati kako kušati vina, prepozavati različite vrste i
okuse, na čemu ćemo raditi u sljedećim danima”, kazao je
Thomas Portier, predavač na Cafa Wine School iz
Bordeauxa.
“Čestitam Ugostiteljsko-turističkoj školi koja je kroz projekt
VirtuOS ostvarila veliki uspjeh i ova edukacija je nemjerljiva
jer će generacije učiti od nastavnika i mentora koji imaju
ogromno iskustvo. Što se pak tiče naše regije, polako se
pozicioniramo kao područje s izvrsnim vinima jer znamo kako u
različitim dijelovima naše županije imamo visoko kvalitetna
vina”, istaknula je Miranda Glavaš-Kul,
pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade
Osječko-baranjske županije.
“Osječko-baranjska županija svojim mjerama i aktivnostima
povećala je vidljivost te broj dolazaka i noćenja gostiju. Zbog
toga je jako važno da to prati porast
ugostiteljske ponude te razvoj vještina i
kompetencija”, napomenula je Tatjana
Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu
i sport Osječko-baranjske županije.
Radionice se odvijaju u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku
te na poligonu u Trnavi, koji pripada Srednjoj strukovnoj školi
Antuna Horvata iz Đakova.
“Nakon uspješno provedenih edukacija naših nastavnika koji su
boravili deset tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine
School u Bordeauxu izuzetno mi je drago što su predstavnici
spomenute škole došli kod nas kako bi u jednom skraćenom obliku
ponudili jedan odličan program. Zapravo idemo prema tome da naši
polaznici steknu nove vještine i nova promišljanja o vinima te da
se ta znanja prenesu našim učenicima koji izlaze na tržište
rada”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj
Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.
Teme su koje će biti zastupljene kroz devet dana sljedeće:
- 22. svibnja – Vino i vinogradarstvo – RCK
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek prijepodne, pokazni poligon
Trnava poslijepodne - 23. svibnja – Proizvodnja i odležavanje vina – pokazni
poligon Trnava - 24. svibnja – Kako kušati vino – blind test –
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek - 25. svibnja – Francuska vs. hrvatska vina – degustacija,
RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek - 26. svibnja – Sljubljivanje vina i hrane – RCK
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek - 27. svibnja – Obilazak vinograda, vinarije i podruma –
terenska nastava - 29. svibnja – Sljubljivanje vina i hrane – RCK
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek - 31. svibnja – Tržište i distribucija vina – pokazni poligon
Trnava - 1. lipnja – Tržište i distribucija vina – pokazni
poligon Trnava.
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola
Osijek u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006
VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti,
kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS
preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja,
inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva,
predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu
podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga
te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj
nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnoga za
tržište rada te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta
u okruženjima budućih poslodavaca.