Tvrđa krcata automobilima, a nova parking mjesta zjape prazna

Od 1. siječnja u sustav naplate parkinga, tvrtke Elektromodul, ušlo je i nekoliko novih ulica koje se nalaze u neposrednoj blizini osječkog Doma zdravlja te kod tzv. EMŠE. Dio vozača iskoristio je to i odlučio kupiti mjesečnu kartu, ali dobar dio njih potražio je alternativna parkirališta.

Posjetili smo Tvrđu i zabilježili prepune parkinge u cijeloj baroknoj jezgri. Tako je primjerice parkiralište iza Rektorata, bez obzira na blato, vrlo poželjno. Isto tako, prostor oko Baranjske kuće i crkve Sv. Mihovila vrlo su poželjne destinacije. Ništa drugačija situacija nije niti na Vijencu Ivana Meštrovića gdje osim stanara parkiraju i brojni građani.

“Prije sam znao kružiti i nekoliko puta ne bi li pronašao mjesto za parking. Danas mjesta ima koliko želiš, ali sad svi, kao i ja kruže Tvrđom u potrazi za besplatnim mjestom,” kaže nam jedan sugrađanin koji je upravo parkirao svog metalnog ljubimca.

Stanari ulica u kojima je uvedena naplata zadovoljni su ovakvim rješenjem jer napokon imaju parkirno mjesto ispred svoje kuće.

“Uvijek smo imali problema s pronalaskom mjesta pa smo često znali stati i u susjednoj ulici. Problema je bilo i s neodgovornim vlasnicima vozila koji su parkirali na naš kolni ulaz pa smo i po nekoliko sati znali biti blokirani,” govori nam jedan stanar Krežmine ulice. 

S druge strane, sad su nezadovoljni stanari Tvrđe: “Tvrđa bi trebala biti bez automobila uopće, a sad ih još više. Da li je to slika turističke Tvrđe?!” kažu oni. Brojne gradske uprave isticale su kako će se to i dogoditi, ali za sada Tvrđa je vrlo prometna.

Oni koji ipak više gravitiraju centru grada kao alternativno parking mjesto često izabiru i osječku rupu koja je dijelom u privatnoj koncesiji. Tamo se primjerice možete parkirati po cijeni od 10 kuna za cijeli dan.

Trenutno, parkirna mjesta koja su prije ove godine bila itekako popunjena, nerijetko i prije 8 sati ujutro, danas zjape poluprazna i čekaju vozila. Svi oni koji žele mjesečnu kartu mogu kupiti po cijeni od 200 kuna za prvu i drugu, te za 100 kuna za treću zonu. Potrebno je tek popuniti obrazac koji se nakon toga odobrava u Elektromodulu.

“Meni je super, napokon mogu komotno parkirati kod radnog mjesta. Nažalost, mnogi si očito ne mogu priuštiti taj luksuz pa parkiraju dalje i pješače do posla,” kaže jedan od onih koji su se odlučili na kupovinu mjesečne.

Očito je kako svako povećanje cijena ili uvođenje naplate tamo gdje do sada nije postojala izaziva dvojake komentare, kako one pozitivne, tako i negativne, a na svima nama je da izaberemo ono što je najbolje i najprihvatljivije za nas i naš džep.

Tekst i foto: SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari