18. do 21. svibnja

Kneževi Vinogradi: Baranjski festival i konferencija zemljane gradnje i arhitekture GlinArt 2023.

Dubravka Petrić/Pixsell

GlinArt festival i ove će godine biti zaokružen dvodnevnim i praktičnim radionicama

Baranja Alternativa i Udruga Fantast sa svojim partnerima s radošću najavljuju nastavak GlinArt festivala gline i čovjeka 2023. u Baranji. Nakon što su u jeseni prošle godine stvorili u Kneževim Vinogradima novu platformu za stručnjake i zainteresirane, ovoga će proljeća dublje uroniti u temu suvremene zemljane gradnje i arhitekture s nekoliko stručnih predavanja i radionica.

Festival će se održati od 18. do 21. svibnja i sadrži prvu baranjsku konferenciju zemljane gradnje i arhitekture u novo otvorenom društveno-kulturnom centru BSK (Baranjska srpska kuća) u Belom Manastiru.

U četvrtak, na prvi dan festivala, očekuju nas predavanja građevinskog i arhitektonskog fakulteta iz Osijeka, kao i nekoliko predavanja stručnjaka gradnje sa zemljom iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Slovačke.

Uz predavanje bit će izložene fotografije zbirke Zemljane Baranje baranjskih fotografa Mihaele Vojtek, Nenada Milića i varaždinskog majstora Franca Maltara, te bista interpretacije skoro 7000 godine starog vinčanskog idola iz Kneževih Vinograda, izrađena od osječkog umjetnika i kipara Marka Babića.

Zemljana Baranja je nastavak prošlogodišnje izložbe koja se održala u sklopu prvog GlinArt festivala. Fotografije se prikazuju u novoosnovanoj Beloj galeriji, prvoj baranjskoj galeriji do 23. lipnja.

GlinArt festival i ove će godine biti zaokružen dvodnevnim i praktičnim radionicama. U petak i subotu majstor će prirodne gradnje Vinko Šarkanji iz Novog Marofa (Moving udruga) i arhitektica Jovana Mitrović iz Niša (Blatologija) voditi kroz sanaciju vanjskih zidova na primjeru tradicijske zemljane baranjske kuće, dok će se unutar kuće izrađivati suvremeni zemljani podovi.

Radionice će se održati u samom centru Kneževih Vinograda na imanju Baranje Alternative. U nedjelju, na zadnji dan festivala, na spomenutom nas imanju očekuje šaroliki glazbeni i zabavni program, uz nekoliko radionica za djecu, mlade i odrasle, te baranjska vina i delicija kuhana u glinenim ćupovima.

Ulaz se na konferenciju i sudjelovanje na radionicama naplaćuje, dok je posjet na zadnji dan festivala besplatan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari