4. veljače

Organizira se akcija “Hodanjem do zdravlja” povodom Svjetskog dana borbe protiv raka

PR

Cilj je podići svijest svakog pojedinca o važnosti prevencije i probira u ranom otkrivanju raka i njegovom uspješnom liječenju, kao i informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem usvajanja zdravih životnih navika i sudjelovanja u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, Liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, zajedno s udrugama oboljelih i liječenih građana od raka, u subotu, 4. veljače organiziraju akciju Hodanjem do zdravlja.

Aktivnost će se odvijati kod pješačkog mosta u Osijeku s početkom u 10 sati, na otvorenom i u sigurnom okruženju pod vodstvom stručnjaka kineziologa Ivana Matančića te prof i dr. med. Nikole Kraljika.

Sudjelovanje je besplatno za sve zainteresirane građane.

Cilj je događaja podići svijest javnosti o skrbi i aktivnostima koje se nude ženama i muškarcima oboljelima od raka: trening, sportske aktivnosti i uopće blagodati tjelesne aktivnosti za zdravlje. Aktivnost ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka u Osijeku prijavljena je i objavljena na službenim stranicama Svjetskog dana borbe protiv raka 2023., te je dio od 300-njak ovogodišnjih prijavljenih svjetskih aktivnosti.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) utemeljen je Pariškom poveljom usvojenom na svjetskom Summitu “Protiv raka za novi milenij”, održanom 04. veljače 2000. u Parizu.

Cilj je Povelje promocija istraživanja za liječenje, kao i prevenciju bolesti, mobilizacija globalne zajednice na borbu protiv raka te se svake godine odabire jedna tema Svjetskog dana borbe protiv raka, a sve u cilju što učinkovitijeg djelovanja u borbi protiv raka na svjetskoj razini. Svjetski dan borbe protiv raka kampanja je izgrađena kako bi odjeknula, potaknula promjene i mobilizirala akciju dugo i nakon što ovaj dan prođe, kroz podizanje javne i političke pismenosti i razumijevanja oko raka, smanjenja straha, povećanja znanja i razumijevanja, rastjerujući mitove i zablude, uz mijenjanje ponašanja i stavova prihvaćajući zdrave stilove života.

Svake godine diljem svijeta održavaju se stotine aktivnosti i događaja okupljajući zajednice, organizacije i pojedince u školama, poduzećima, bolnicama, tržnicama, parkovima, društvenim dvoranama, mjestima za bogoslužje – na ulicama i online – djelujući kao snažan podsjetnik da svi mi imamo ulogu u smanjenju globalnog utjecaja raka.

Iako živimo u vremenu nevjerojatnog napretka u prevenciji, dijagnostici i liječenju raka, mnogi od nas koji traže liječenje raka nailaze na prepreke na svakom koraku. Prihodi, obrazovanje, zemljopisni položaj i diskriminacija na temelju etničke pripadnosti, spola, seksualne orijentacije, dobi, invaliditeta i načina života samo su neki od čimbenika koji mogu negativno utjecati na skrb. Prva godina kampanje (2022. godina) “Uklanjanje jaza u skrbi” (2022. – 2024.) bila je usmjerena na shvaćanje problema, razumijevanje i prepoznavanje nejednakosti u skrbi za oboljele od raka diljem svijeta.

Stoga je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka “Uklanjanje jaza u skrbi”, nastavak započete kampanje usmjerena na postizanje još većeg napretka, ujediniti svoje glasove i poduzimati akciju i omogućiti većem broju ljudi da traže i dobiju skrb koju trebaju i zaslužuju. Naša djelovanja mogu poprimiti bezbroj oblika: motivirati susjede da osiguraju prijevoz na liječenje raka za svog sumještana ili osigurati da se u lokalnoj školi nude zdrave i pristupačne opcije prehrane. Radi se o pružanju potpore i poticanje naše borbe za pravednost, tako što ćemo graditi jače saveze i nove inovativne oblike suradnje; mobilizirat ćemo prijatelje, obitelj, suradnike i zajednice jer znamo da smo ujedinjeni jači.

Broj oboljelih od zloćudnih bolesti u svijetu u stalnom je porastu, a što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života, ali i sve većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak i češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija imajući u vidu ove činjenice predviđa kako će se broj oboljelih u svijetu povećati sa sadašnjih 18,1 milijuna na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 9,6 milijuna na 13 milijuna godišnje.

U Hrvatskoj godišnje od raka obolijeva oko 23.000 ljudi, a umire njih oko 13.000. Istodobno u Osječko-baranjskoj županiji godišnje od raka obolijeva oko 1.400, a umire oko 950 ljudi. Žene obolijevaju i umiru najčešće od raka dojke, debelog crijeva i pluća, dok muškarci najviše obolijevaju i umiru od raka pluća, raka debelog crijeva i prostate.

Cilj je podići svijest svakog pojedinca o važnosti prevencije i probira u ranom otkrivanju raka i njegovom uspješnom liječenju, kao i informirati što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem usvajanja zdravih životnih navika i sudjelovanja u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari