Stiglo je ove godine rano na naše tržnice, a neka ode što kasnije i neka što duže bude na vrhu košarice svježeg, zdravog i domaćeg
Je li posljednji dinosaour uspio ugrabiti koju bobicu grožđa? Ne
znamo točno, ali dobro očuvani fosilizirani ostaci grožđa uz
ljuske jaja iz kojega se izlegao neki mali dino, govore da je i
to moguće. Bilo je to prije čak 65 milijuna godina, puno, puno
prije nego li je prvi vinogradar zasadio lozu. A bio je to Noa,
kazuje nam Biblija. I ne samo da je prvi vinogradar, već mu je
nakon velikog potopa sadnja vinograda bio prvi posao koji je na
kopnu obavio.
Grožđe je stoga prvo. Zaplitanje u njegovu lozu
traje tisućama godina, a svaki trs i svaku bobicu prate čudesne
priče. Mnoge od njih prati zdravica, gozba, radost ili tuga, a
svima je dobro znana izreka: u vinu je istina. No, nije grožđe
zbog te istine prvo. Prava je istina da je u grožđu zdravlje i
neka nam stoga bude prvo.
Grožđe obiluje vitaminima, mineralima i
antioksidansima. Štiti organizam od bakterijskih i
virusnih infekcija, podržava imunitet odnosno podržava otpornost
organizma i smanjuje rizike od najtežih oboljenja, pomaže sniziti
visoki krvni tlak i tzv. loš kolesterol, štiti srce, mozak i
živce, koristan je kod dijabetesa (ima nizak GI), pomaže
održavati zdrave i snažne kosti, usporava starenje organizma,
pomaže kod nesanice.
Stiglo je ove godine rano na naše tržnice, a
neka ode što kasnije i neka što duže bude na vrhu košarice
svježeg, zdravog i domaćeg.
Priča o grožđu na Zeleni četvrtak stiže iz
Mandićevca, poznatog dijela đakovačkog
vinogorja, a po dobroj navici oni koji je dođu slušati, moći će i
ponešto kušati.