Najbolje graševine Hrvatske kušajte u Osijeku 27. svibnja
Krenite u Osijek na GO i otkrijte sve nijanse hrvatske vinske
perjanice na međunarodnoj konferenciji “GO – Graševina
Osijek” koja se održava 26. i 27.
svibnja u najvećem gradu Slavonije i
Baranje.
Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 % ukupno proizvedenog
grožđa i tek nešto manje od 40 % ukupno proizvedenog vina u
Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i
plavac, sadi se na oko 25 % vinogradarskih površina u Hrvatskoj.
Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling,
Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni
naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je
godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih
vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete
koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i
Podunavlja.
“Tijekom konferencije razgovarat će se o značaju graševine,
povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju
Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima
svjedočimo. Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske
agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, s nama su
najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado
Krauthaker, Saša Špiranec, prof. dr. sc. Edi Maletić,
prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan
Kovačević i drugi. Nakon središnjeg programa konferencije, 27.
svibnja u večernjim satima družimo se u Perivoju kralja Tomislava
na Večeri vina i umjetnosti”, kažu organizatori.
Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i
hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko – baranjske
županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio
projekta “Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU
Interreg program Mađarska-Hrvatska.
Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a
prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se
čim prije (ime i prezime i organizacija) na
grasevinaosijek@gmail.com.
26.5. ČETVRTAK
17.00h Graševina dobrodošlice, Hotel Osijek
18.00h Degustacije: Pjenušava Slavonija i Podunavlje-Marija
Vukelić, Vinske priče by Željko Garmaz (uz pozivnicu)
27.5. PETAK
HOTEL OSIJEK
9.30 Registracija sudionika
Moderator: Mirta Milas
10.00 Otvorenje
10.30 PANEL I.: Graševina jučer, danas,
sutra
Saša Špiranec, Edi Maletić, Vlado Krauthaker, Ivana Nemet,
Marijan Knežević
11.30 – 12.30 VINSKA UDRUŽIVANJA
Đuro Horvat – Vina Mosaica, analiza potrošača 2021.
Zoltán Győrffy – regionalna i nacionalna iskustva Mađarske
Tomislav Panenić – Graševina Croatica
12.30 -13.15 Brunch & Wine
13.15 CroViZone – Klimatske promjene i
vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja –
potencijali i perspektiva, Maja Telišman Prtenjak, Marko
Karoglan, Domagoj Karačić, Ivan Prša
13.45 – 14.30 VINSKI MARKETING I VINSKI TURIZAM
Ana Petak – Neka etiketa priča…
Ivana Jurić – Događanja kao motiv dolaska, turizam i
terroir
Mario Meštrović – Brendiranje tipova graševina s kuhinjom
Slavonije i Baranje
14.30 PANEL II.: Quo Vadis vinska Hrvatska
Đuro Horvat, Dragan Kovačević, Darja Sokolić, MP predstavnik,
Josip Pavić
15.30 Zaključci konferencije
SVIJET GRAŠEVINE: degustacija graševina za vrijeme trajanja
programa u posebnom prostora.
VEČER VINA I UMJETNOSTI, vinski festival
18.00 – 00.00
Perivoj kralja Tomislava, Osijek
28.5. SUBOTA
9.30 – 15.00
• Vinska Baranja, obilazak
• Erdutski vinski poluotok, obilazak