Očekuje nas više od stotinu izlagača iz Slavonije i Hrvatske
U organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske
“Dekanter” u Osijeku će se 28. i 29. siječnja
održati dvodnevni WineOS, sajma vina,
delicija i ugodnog življenja koji se po sedmi put održava u
Osijeku, po drugi put u dvorani Gradski vrt. Manifestacija je po
svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku
Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina
i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja
i unapređenja kulture stola.
Povodom početka WineOS 2022. danas su na konferenciji za medije
govorili pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport
Osječko-baranjske županije Tatjana Roth,
zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan
Vulin, direktorica Turističke zajednice OBŽ
Ivana Jurić, predsjednik Udruge Graševina
Croatica Josip Pavić, ravnatelj
Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej
Kristek, voditelj radionica i član Organizacijskog
odbora WineOS-a Željko Garmaz te predsjednik
Udruge Dekanter Boris Ocić.
“Očekuje nas više od stotinu izlagača iz Slavonije i Hrvatske,
ali i iz okolnih zemalja, s nikada boljim izborom radionica i
masterclass-ova te gosti iz inozemstva. Pripremili smo se i za
epidemiološke mjere, pa unaprijed upozoravamo sve posjetitelje da
je za ulaz na sajam potrebna važeća COVID potvrda. Zahvaljujući
odličnoj suradnji s udrugom Graševina Croatica u prvi plan
stavljamo sortu na koju je Slavonija najponosnija, graševinu, a u
tom smislu sve ljubitelje ovog vina oduševit će predavanje koje
će održati cijenjeni master sommelier Eric Zwiebel, jedan od
najvećih svjetskih vinskih autoriteta i nositelj titule koju ima
oko 300 ljudi u svijetu. On će održati predavanje na temelju svog
višednevnog obilaska slavonskih vinarija o graševinama i iznijeti
svoja iskustva i smjernice koje će pomoći slavonskim vinarima u
unaprjeđivanju ponude”, kazao je Željko Garmaz.
Predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić naglasio je
kako je vinska regija Slavonija-hrvatsko Podunavlje regija u
kojoj se proizvodi gotovo 50% hrvatskog vina. – To su vina koja
imaju najveći udio vrhunskih i kvalitetnih vina u cijeloj
Hrvatskoj, o čemu treba više govoriti. Jedan od načina promocije
je i organizacija sajma poput ovoga, a naša ideja je da WineOS
postane vodeći vinski sajam u Hrvatskoj, pa i šire.
“Riječ je o festivalu koji privlači velik broj posjetitelja i
generira razvoj turizma, kao izuzetno važne grane gospodarstva.
Dojma sam da izvan turističke sezone, upravo ovakvi sadržaji, s
bogatom eno i gastro ponudom mogu biti razlog dolaska u
destinaciju. Tu svakako imamo što pokazati, a osim hrane,
posljednjih nekoliko godina sve je snažnija i kvalitetnija ponuda
vina što je veliki potencijal razvoja turizma našeg kraja. Upravo
zbog toga, Grad Osijek je siguran i pouzdan partner ovakvim
manifestacijama, a uvjeren sam da će u budućim godinama rasti i
postati jedan od brendova našeg grada”, kazao je zamjenik
gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.
Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ
Tatjana Roth istaknula je da je WineOS festival koji se nametnuo
kao vodeći vinski festival tromeđe Zagreba, Beograda i
Budimpešte.
“U sklopu projekta “Hrvatska 365″ rađeno je istraživanje koje je
pokazalo da su vino i hrana treći motiv dolaska turista u
destinaciju, posebno u kontinentalnim dijelovima i izvan sezone.
Ono što je iznimno važno kod ovog festivala je da povezuje goste
i proizvođače vina te da nudi edukativan sadržaj putem različitih
radionica i predavanja”, istaknula je Roth.
“Nakon što smo prošle godine, nažalost, morali otkazati WineOs,
ove godine smo uspjeli dobiti zeleno svjetlo za organizaciju te
smo odlučili iznenaditi posjetitelje s pregršt vrijednih
sadržaja. Ovo nam je tek sedmo izdanje, međutim mi smo toliko
narasli u tom razdoblju, pa tako ove godine imamo više od stotinu
izlagača ponajprije s istoka Hrvatske, ali i drage goste iz
ostalih vinskih regija s područja cijele Hrvatske i susjednih
zemalja. Vratili smo i jedan događaj od ranije, a riječ je o Gala
večeri koja se održava dan prije početka sajma, u hotelu
Waldinger, na kojoj će kuhati Goran Kočiš koji ima Michelinovu
zvjezdicu, a sve to će biti popraćeno izvrsnim vinima s našeg
područja”, zaključio je predsjednik udruge Dekanter Boris Ocić.
Sajam će se oba dana održavati od 15 do 21 sat. U dvoranu će se
moći ući samo uz predočenje važeće COVID – potvrde ili negativnog
testa. Ulaznice će se prodavati isključivo na ulazu u dvoranu po
cijeni od 100 kuna za jedan festivalski dan. Posjetitelji će na
ulazu također moći unajmiti festivalsku čašu.
Svi koji nemaju COVID potvrdu, a žele posjetiti WineOS, moći će
obaviti testiranje u zdravstvenoj ordinaciji doktora Špiranovića,
u ulici Stjepana Radića 54, po povlaštenoj cijeni od 50 kuna.
Ordinacija će 28. siječnja raditi od 8 do 15, a 29. siječnja od 8
do 12 sati.
Napomenimo i kako je nakon konferencije za novinare održana
vinska radionica koju je vodio poznati master sommelier Eric
Zwiebel. Tom su prigodom nazočni mogli kušati 13 graševina iz pet
vinogorja istočne Hrvatske, a ugledni je gost istaknuo dobar
potencijal sorte koja se stilski uklapa u trenutačne tržišne
trendove. Zwiebel će večeras održati još jednu radionicu na kojoj
će predstavljati vina sorte rizling iz francuske regije Alsace.