28. i 29. siječnja

WineOs ugošćuje 100 vinara i kuhara s Michelinovom zvjezdicom

Očekuje nas više od stotinu izlagača iz Slavonije i Hrvatske

U organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske
“Dekanter” u Osijeku će se 28. i 29. siječnja
održati dvodnevni WineOS, sajma vina,
delicija i ugodnog življenja koji se po sedmi put održava u
Osijeku, po drugi put u dvorani Gradski vrt. Manifestacija je po
svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku
Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina
i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja
i unapređenja kulture stola.

Povodom početka WineOS 2022. danas su na konferenciji za medije
govorili pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport
Osječko-baranjske županije Tatjana Roth,
zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan
Vulin
, direktorica Turističke zajednice OBŽ
Ivana Jurić, predsjednik Udruge Graševina
Croatica Josip Pavić, ravnatelj
Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej
Kristek
, voditelj radionica i član Organizacijskog
odbora WineOS-a Željko Garmaz te predsjednik
Udruge Dekanter Boris Ocić.

“Očekuje nas više od stotinu izlagača iz Slavonije i Hrvatske,
ali i iz okolnih zemalja, s nikada boljim izborom radionica i
masterclass-ova te gosti iz inozemstva. Pripremili smo se i za
epidemiološke mjere, pa unaprijed upozoravamo sve posjetitelje da
je za ulaz na sajam potrebna važeća COVID potvrda. Zahvaljujući
odličnoj suradnji s udrugom Graševina Croatica u prvi plan
stavljamo sortu na koju je Slavonija najponosnija, graševinu, a u
tom smislu sve ljubitelje ovog vina oduševit će predavanje koje
će održati cijenjeni master sommelier Eric Zwiebel, jedan od
najvećih svjetskih vinskih autoriteta i nositelj titule koju ima
oko 300 ljudi u svijetu. On će održati predavanje na temelju svog
višednevnog obilaska slavonskih vinarija o graševinama i iznijeti
svoja iskustva i smjernice koje će pomoći slavonskim vinarima u
unaprjeđivanju ponude”, kazao je Željko Garmaz.

Predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić naglasio je
kako je vinska regija Slavonija-hrvatsko Podunavlje regija u
kojoj se proizvodi gotovo 50% hrvatskog vina. – To su vina koja
imaju najveći udio vrhunskih i kvalitetnih vina u cijeloj
Hrvatskoj, o čemu treba više govoriti. Jedan od načina promocije
je i organizacija sajma poput ovoga, a naša ideja je da WineOS
postane vodeći vinski sajam u Hrvatskoj, pa i šire.

“Riječ je o festivalu koji privlači velik broj posjetitelja i
generira razvoj turizma, kao izuzetno važne grane gospodarstva.
Dojma sam da izvan turističke sezone, upravo ovakvi sadržaji, s
bogatom eno i gastro ponudom mogu biti razlog dolaska u
destinaciju. Tu svakako imamo što pokazati, a osim hrane,
posljednjih nekoliko godina sve je snažnija i kvalitetnija ponuda
vina što je veliki potencijal razvoja turizma našeg kraja. Upravo
zbog toga, Grad Osijek je siguran i pouzdan partner ovakvim
manifestacijama, a uvjeren sam da će u budućim godinama rasti i
postati jedan od brendova našeg grada”, kazao je zamjenik
gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ
Tatjana Roth istaknula je da je WineOS festival koji se nametnuo
kao vodeći vinski festival tromeđe Zagreba, Beograda i
Budimpešte.

“U sklopu projekta “Hrvatska 365″ rađeno je istraživanje koje je
pokazalo da su vino i hrana treći motiv dolaska turista u
destinaciju, posebno u kontinentalnim dijelovima i izvan sezone.
Ono što je iznimno važno kod ovog festivala je da povezuje goste
i proizvođače vina te da nudi edukativan sadržaj putem različitih
radionica i predavanja”, istaknula je Roth.

“Nakon što smo prošle godine, nažalost, morali otkazati WineOs,
ove godine smo uspjeli dobiti zeleno svjetlo za organizaciju te
smo odlučili iznenaditi posjetitelje s pregršt vrijednih
sadržaja. Ovo nam je tek sedmo izdanje, međutim mi smo toliko
narasli u tom razdoblju, pa tako ove godine imamo više od stotinu
izlagača ponajprije s istoka Hrvatske, ali i drage goste iz
ostalih vinskih regija s područja cijele Hrvatske i susjednih
zemalja. Vratili smo i jedan događaj od ranije, a riječ je o Gala
večeri koja se održava dan prije početka sajma, u hotelu
Waldinger, na kojoj će kuhati Goran Kočiš koji ima Michelinovu
zvjezdicu, a sve to će biti popraćeno izvrsnim vinima s našeg
područja”, zaključio je predsjednik udruge Dekanter Boris Ocić.

Sajam će se oba dana održavati od 15 do 21 sat. U dvoranu će se
moći ući samo uz predočenje važeće COVID – potvrde ili negativnog
testa. Ulaznice će se prodavati isključivo na ulazu u dvoranu po
cijeni od 100 kuna za jedan festivalski dan. Posjetitelji će na
ulazu također moći unajmiti festivalsku čašu.

Svi koji nemaju COVID potvrdu, a žele posjetiti WineOS, moći će
obaviti testiranje u zdravstvenoj ordinaciji doktora Špiranovića,
u ulici Stjepana Radića 54, po povlaštenoj cijeni od 50 kuna.
Ordinacija će 28. siječnja raditi od 8 do 15, a 29. siječnja od 8
do 12 sati.

Napomenimo i kako je nakon konferencije za novinare održana
vinska radionica koju je vodio poznati master sommelier Eric
Zwiebel. Tom su prigodom nazočni mogli kušati 13 graševina iz pet
vinogorja istočne Hrvatske, a ugledni je gost istaknuo dobar
potencijal sorte koja se stilski uklapa u trenutačne tržišne
trendove. Zwiebel će večeras održati još jednu radionicu na kojoj
će predstavljati vina sorte rizling iz francuske regije Alsace.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari