26. i 27. lipnja

Ilok: Festival traminca

Već drugim izdanjem uspjeli su etablirati ovaj festival kao jedan od najzanimljivijih svjetskih festivala posvećenih samo jednoj sorti, a za sve posjetitelje iz Osijeka organiziran je i bus

Nešto manje od tri tjedna od početka drugog izdanja
Festivala traminca
možemo se pohvaliti da će ova prva
velika hrvatska vinska smotra u razdoblju poslije corone
postaviti novi standard za organizaciju ovakvih događaja. Jer,
naglašavaju organizatori, Vinko Ručević iz Vinoteke
Vinita i Željko Garmaz, autor bloga Vinske priče
,
“vinski festivali moraju ponuditi vrhunsku kvalitetu i goste iz
samog svjetskog vinskog vrha da bi u inflaciji sličnih vinskih
svetkovina mogli izboriti svoje mjesto pod suncem”.

“A mi smo već u svom drugom izdanju uspjeli etablirati ovaj
festival kao jedan od najzanimljivijih svjetskih
festivala posvećenih samo jednoj sorti
“, tvrde Vinko i
Željko argumentirajući svoju tvrdnju nazočnošću na Festivalu i
svojom aktivnom ulogom na radionicama i masterclassovima
ponajvećih svjetskih proizvođača traminca iz Alzasa, Slovenije,
Alto Adigea…, poput Juliena Trimbacha iz Ribeauvilléa, vinarije
koju se smatra ikonom vinarstva, poglavito u proizvodnji
traminaca i rajnskih rizlinga, u svjetskim okvirima, kao i
Michela Ginglingera, vinara iz Eguisheima u Alzasu, koji je za
svoj Traminac Grand cru Pfersigberg iz 2017. godine na
Decanterovom natjecanju dobio nevjerojatnih 98 bodova, što je
najveća ikada ocjena koju je neki vinar dobio za svoj suhi
traminac.

 Na Festivalu traminca zapaženo predavanje će održati
Eric Zwiebel, Master Sommelier, koji je od 2001.
godine član vrlo ugledne organizacije Court of Master Sommeliers
koja je u četiri desetljeća postojanja primila u svoje članstvo
tek 240 kandidata. Postati Master Sommelier (MS) teže je nego
zaslužiti status Master of Wine (MW)! Eric je rođen u Alsaceu,
radio je kao sommelier u pariškom Le Pavillon Elysée Lenôtre, a
već godinama živi u Engleskoj gdje radi kao Cellar Master hotela
Summer Lodge Country House u Dorsetu – u podrumu skrbi o više od
1.600 različitih etiketa koje su u ponudi njihovim gostima! U
Engleskoj je 2004. godine bio izabran za najboljeg sommelijera, a
na svjetskim natjecanjima bio je, primjerice, treći, u dva
navrata, u konkurenciji najboljih europskih sommelijera 2006. i
2008. godine, kao što je ušao u finale natjecanja za najboljeg
svjetskog sommelijera  2013. godine u Tokiju, gdje je u
konačnici završio na četvrtom mjestu.

Eric Zwiebel će na svom masterclassu pokazati svu kompleksnost
Alsacea koji baš i nije tako jednostavan za opisati kao
jedinstveni terroir. Štoviše, kroz kušanje 10 vrhunskih traminaca
s, uglavnom, najboljih Grand Cru položaja, Eric će opisati
kompleksnost Alsacea i objasniti zašto su tamošnji traminci tako
božanstveni.
O magiji jantarnih traminaca pričat će slovenski vinar iz Metlike
Otmar Šturm, kao i naši Dominik
Jagunić
iz Plešivice i Tomislav Bolfan
iz Vinskog vrh ponad Hraščine u Zagorju. Đorđe
Bikicki
s Fruške gore premijerno će na svom predavanju
predstaviti, među ostalim, i svoj novi traminac Sfera, koji je
tek buteljiran prije nekoliko dana, a s kojim svoju paletu
različitih traminaca širi na četiri etikete.

Bruno Gaberšek, veliki slovenski vinski pisac,
pomoći ćemo da zaronimo u dubine arhiva Ptujske kleti,  a
Iločki podrumi će se moći pohvaliti da su na jednoj od radionica
dobili čak tri čokolade koje je beogradski čokolatijer Miloš
Stojaković iz čokolaterije Aguara ekskluzivno napravio samo za
sljubljivanje s njihova tri predikatna vina. Iločki podrumi, koji
u organaizaciji festivala imaju status partnera i prijatelja i
bez kojih ovaj događaj ne bi mogao ni postojati, potrudili su se
na jednoj drugoj radionici iz paučine svog arhiva izvući neke
raritete koji su aposlutno senzacija i o kojima će sretnici koji
ih budu kušali pričati cijeli život.

Ante Miličević iz Kutjeva ispričat će priču o
svom tramincu koji je prije nekoliko tjedana oduševio vinske
znalce iz zadarske udruge Vinum koji su mu na svom prvom velikom
svehrvatskom natjecanju dodijelili titulu najboljeg hrvatskog
predikatnog vina.

U odnosu na prvo izdanje prošle godine, svim gostima Festivala
traminca u subotu, 27. lipnja bit će organiziran i after
party u Ladanjskoj kući na Principovcu
uz glazbu
popularnog osječkog DJ-a Taca, kao što će i svim zainteresiranim
posjetiteljima koji budu dolazili iz Osijeka biti
organiziran autobus
kojim će za 120 kuna, u što je
uračunata i ulaznica i neograničena konzumacija više od 120
različitih traminaca, moći doputovati u Ilok i tijekom noći se
sigurno vratiti u Osijek. 

Gala večeru u petak 26. lipnja, kao i izložbeni dio na
Principovcu 27. lipnja obogatit će svojim jazz izvedbama sjajni
glazbenici iz osječkog No Jazz Banda.

PROGRAM

26.6.2020.

20.00 – 23.00 sati: Gala večera, Dvorana Princeps na
Principovcu

Autorska večera renomiranog kuharsko-sommelierskog tima.
Najpoznatiji bosanskohercegovački chef Nihad Mameledžija iz
Sarajeva na prestižnoj lokaciji ladanjske kuće Principovac
upriličiti će gourmet poslasticu od sljubljivanja bosanske
kuhinje i traminaca u različitim izdanjima, a sve uz osječke
jazzere iz No Jazz Banda.

(Ulaznica za večeru koja uključuje šest slijedova hrane i sedam
različitih traminaca je 390 kuna. Broj mjesta je ograničen!
Pošaljite rezervacije na mail: festival.traminca@gmail.com ili
javite se na telefon: +385981747108)

Keške, bulgur, uljevak, ćevap, sir iz mijeha, tulumba i
tufahija  uz tramince? Da, da, idealan spoj!

Nihad Mameledžija, najpoznatiji bosanskohercegovački kuhar,
nositelj crnog pojasa u džudu i sudionik Olimpijskih igara kao
reprezentativac svoje zemlje u bobu četvercu, u Iloku će pokazati
sve čari tradicionalne bosanske kuhinje koja je, po njegovom
mišljenju, idealna za sljubljivanje upravo s tramincima.
Nihad je autor tri kuharice, radio je kao chef u mostarskom
Marriotu, sarajevskom Svissotelu, snimio više od 600 kulinarskih
emisija na Hayat televiziji, vodio restoran 4 sobe gospođe
Safije, a često surađuje i s Paolom Casagrandeom, chefom s tri
Micelinove zvjezdice iz restorana Lasarte u Barceloni, i
Gianlucom Tomasijem, velikim maestrom finger fooda.

HLADNO PREDJELO
Keške od piletine
Bulgura s mladim maslom
Pita s kremom od krumpira i sira
Ajvar i bosanski sudžuk
Salata
Traminec – Otmar Šturm
Amber Traminac – Dominik Jagunić

TOPLO PREDJELO
Pileća jetrica na organskoj palenti Bjelčić s medom i
peperoncinom
Mirisavi traminac, izborna berba 2009 – Enjingi

PRVI SLIJED
File soma u korici od krumpira
Uljevak od blitve i špinata u bijelom umaku
Traminac Trs 2019

DRUGI SLIJED
Sitni ćevap od teletine
Pastrva na riži sa sezonskim voćem
Traminac Radoš – Vinarija Papak

GLAVNO JELO
Hercegovačka janjetina s livanjskim sirom u umaku od nara s
pečenim povrćem
Traminac Principovac – Iločki podrumi

DESERT
Tufahija od kruške s orašastim plodovima
Tulumba u pekmezu
Traminac Izborna berba bobica 2018 – Iločki podrumi

27.6.2020.

10.00 – 17.00 sati: Radionice, Stari podrum
Iločkih podruma

10:00 – Otmar Šturm (Metlika, Slovenija), Dominik Jagunić
(Plešivica, Hrvatska) i Tomislav Bolfan (Zagorje,
Hrvatska)
– Čudesni jantarni traminci;

10:45 – Eric Zwiebel MS, Cellar Master u Summer Lodge
Country House hotelu u Dorsetu
– Priča o tramincima
Alzasa kroz kušanje 10 sjajnih traminaca iz vinarija:

DOPFF AU MOULIN – GC Brand 2017
MARC TEMPE – GC Mambourg 2017
MARTIN SCHAETZEL KIRRENBOURG – GC Schlossberg 2017 
FRANCOIS SCHWACH – GC Osterberg 2012
PAUL GINGLINGER – GC Pfersigberg 2017
HENRI SCHOENHEITZ – Linsenberg 2015
DOMAINE GRESSER – GC Moenchberg 2016 
DOMAINE MURE – Clos St Landelin 2015
ROLLY GASSMAN – Keppelweg
LORENTZ – GC Altenberg 2012

12:30 – Bruno Gaberšek (Ljubljana, Slovenija) –
Pogled u prošlost – Vertikala Ptujske kleti: 

Traminec 1970
Traminec 1973
Traminec 1990

13:00 – Ante Miličević (Kutjevo) – Traminac je
moj zavjet i moram ga čuvati k’o oči u glavi

Traminac izborna berba prosušenih bobica 2013 – Vinum Laureatum
zanajbolje desertno vino Hrvatske 2020. godine koje mu je
dodijelila zadarska udruga Vinum  

13:15 – 14:00 – PAUZA ZA R U Č A K

14:00 – Iločki Podrumi i čokolaterija Aguara
Svaki traminac zaslužuje svoju čokoladu 

Iločki podrumi Traminac izborna berba bobica – 2016 u kombinaciji
s mliječnom čokoladom s kozjim sirom i liofiliziranom
narančom;
Iločki podrumi Traminac izborna berba prosušenih bobica – 2011 u
kombinaciji s bijelom čokoladom s karamelom, liofiliziranom
jabukom, limunom, dinjom i cimetom;
Iločki podrumi Traminac kasna berba – 2017 u kombinaciji s
bijelom čokoladom s liofiliziranom narančom s korom, dinjom,
breskvom, cimetom i đumbirom.

14:30 – Đorđe Bikicki (Fruška gora, Srbija)
Fruška gora kao savršeni terroir za tramince:

Sfera 2019 – PREMIJERA, suhi, fermentirao u betonskoj bačvi
sferičnog oblika
Traminac 2017
Uncensored 2017 – 7 dana maceriran
Makana 2015 kasna berba

15:00 – Julien Trimbach (Ribeauvillé, Alsace,
Francuska)
– velika svjetska vinarija osobno predstavlja
svoje tramince:

Gewürztraminer 2017
Gewürztraminer Reserve 2016
Gewürztraminer Cuvée Des Seigneurs de Ribeaupierre 2013
Gewürztraminer Cuvée Des Seigneurs de Ribeaupierre 2000
Gewürztraminer Vendanges Tardives 2015
Gewürztraminer Selection de Grains Nobles 2001.

16:45 – Iločki podrumi (Hrvatska) – Poslastice iz arhiva
Iločkih podruma:

Traminac 2007
Traminac 1999
Traminac 1982

(Za radionice se kupuje isključivo dnevna ulaznica koja košta 350
kuna. Broj mjesta je ograničen! Pošaljite rezervacije na mail:
festival.traminca@gmail.com ili javite se na telefon:
+385981747108)

17.00 – 21.00 sati: Izložba vina, Principovac

U subotu u poslijepodnevnim satima u svečanoj dvorani Princeps do
kasno navečer bit će upriličeno kušanje traminaca više od 50
vinarija. Tamo će biti dostupni traminci iz sljedećih
vinarija: 
Bolfan, Jagunić, Katić, Iločki podrumi, Majer, Buhač, Papak, Trs,
Čobanković, OPG Barbarić, Dragun, Burnaz, Apostol, Josić, Hažić,
Tomac, Erdutski vinogradi, Knezović, Kolar, Kutjevo d.d., Šafran,
Kalazić, Šoškić, Lovrec, Srijemska kapljica, Iločka polja, Dražen
Zečić, Bikicki, Fruškogorski vinogradi, Virtus, Svijetli dvori,
Bodren, Deurić, Krešić, Misna vina, Škrlec, Mihalj,
Dvanajščak-Kozol, Trdenić, Ćasić, Vista Hill,
Aleksandrović… 

(Cijena ulaznice za Izložbu vina je 50 kuna i moći će se kupiti
na ulazu u dvoranu Princeps na Principovcu.)

22:00 – After Party 

Na lokaciji ladanjske kuće Principovac nastavljamo druženje uz
vino i glazbu o kojoj će brinuti popularni osječki DJ Tac.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari