pola sata po kilogramu

Kuhana šunka prava je delicija, evo kako je skuhati i što “ubaciti” uz nju

Emica Elveđi/Pixsell

Domaća šunka prava je delicija i jelo koje se spravlja gotovo isključivo za Uskrs

Domaća šunka na uskršnjem stolu delicija je koja se dugi niz
godina spravlja u hrvatskih, a posebice slavonskim domovima. No,
pravu domaću šunku prije svega treba dobro skuhati kako bi ostala
sočna i ukusna.

Marijan Kundačić za svoje je šunke i ostale
suhomesnate proizvode dobio brojna priznanja, a za Poljoprivrednu
TV podijelio je svoje savjete kako izabrati i skuhati domaću
šunku.

Šunku je prije svega potrebno dobro posoliti solju, nakon 3-4
dana zalijeva se mokrim pacom koji se spravlja u vrućoj vodi
od otopine soli, lovorovog lista, bibera u zrnu i bijelog
luka. Kad voda zakuha, šunka se kuha dok ne upije mirodije, a
nakon toga se dimi i tako čeka konačno kuhanje.

Pred sami Uskrs, šunka se potopi u vodu da bude cijela prekrivena
vodom. Samu šunku bolje je kuhati na drvima iako je i plin sve
prisutniji u brojnim domovima. Važno je da se sve kuha na laganoj
vatri i da lagano krčka. Preporuka je kuhati jedan kilogram
pola sata. Šunku je dobro svakih sat vremena i malo okrenuti u
kotlenci da ne bude skroz u istom položaju i tako se ona
ujednačeno kuha. Ukoliko pak kuhate tzv. industrijsku šunku, njoj
će trebati znatno manje vremena budući je ona već termički
obrađena.

Kako odabrati veličinu šunke?

Vječna je dilema i kako odabrati šunku dovoljne veličine za
obitelj. Tako često šunke ostane i nakon Uskrsa, a Kundačić kaže
kako je prednost domaće šunke u odnosu na industrijsku što ona
neće izgubiti na kvaliteti.

“Ona će se moći koristiti i kasnije i bit će dobra i u danima
pred nama”, dodaje Kundačić.

U posljednje vrijeme uz šunku sve se češće u kotlu pak može naći
i kulenova seka koja se kuha polusuha i za nju treba znatno manje
vremena. Osim seke, zna se tu naći i slanina koja je posebna
delicija i “meka kao duša”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari