Jeftino i zdravo

”Studentski” grah: Kako pripremiti ovo tradicionalno jelo u samo 20 minuta

Dubravka Petrić/PIXSELL

Budući da je posebno studentima sve teže zbog poskupljenja svih namirnica, ovdje je riječ o jednom jeftinom i brzom receptu za jelo koje je još i iznimno zdravo

Grah je jelo poznato po tome što se kuha i po nekoliko sati.
Zaposlene osobe i studenti nerijetko, stoga, nemaju vremena za
njegovu pripremu, iako je grah izuzetno zdrava
namirnica puna proteina, željeza, vlakana i
antioksidanata.

Zbog svojega sastava, grah predstavlja izuzetno zasitan obrok,
ali sudjeluje i u jačanju imuniteta, što je posebno važno u
predstojećim zimskim mjesecima u kojima vladaju gripe i prehlade.
Uz ovaj pak recept s
Coolinarike
grah bit će gotov za svega dvadesetak minuta, a
imat će i dalje vrhunski okus.

Prije svega, glavni je sastojak ovoga jela grah iz konzerve
koji, osim što je jednostavniji i brži za pripremu, ujedno je i
mnogo jeftiniji u odnosu na domaći grah s tržnice. Dok je
prosječna cijena kilograma graha na osječkoj tržnici šest eura,
limenka graha od 400 grama u trgovačkim lancima prosječno košta
tek euro do dva. Budući da je posebno studentima sve teže zbog
poskupljenja svih namirnica, ovdje je riječ o jednom jeftinom i
brzom receptu za jelo koje je još i iznimno zdravo.

>> Životni troškovi studenata u protekle tri godine narasli 22 posto: “Najviše ode na hranu”

Osim otprilike 800 grama neocijeđenog graha iz konzerve, ostali
su sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog tradicionalnog
jela ulje, glavica luka, dvije mrkve, četiri kranjske
kobasice, goveđa kocka, sol, papar, vegeta i mljevena paprika.

Kobasice prvo narežite na kolutiće debljine pola centimentra, luk
izrežite na sitne komadiće, a mrkvu očistite i naribajte. U
dva decilitra vode skuhajte goveđu kocku za temeljac.

Za to vrijeme luk izdinstajte na ulju u većoj tavi
te, kada poprimi smeđkastu boju, dodajte u njega mrkvu i
nastavite miješati. U povrće potom dodajte isjeckane kobasice i
dinstajte ih pet minuta, a nakon toga dodajte u tavu temeljac od
goveđe kocke i ostavite da se ”krčka” još toliko.

Limenku s grahom otvorite i cijeli sadržaj, bez
procijeđivanja, izlijte u tavu jer upravo voda iz
konzerve daje navedenom jelu posebnu aromu. Kuhajte zatim
grah još pet minuta, dodajte u njega začine te ga maknite s
vatre.

Dobar tek!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari