Prekjučer je u Starom Petrovom Selu održana peta po redu "Švarglijada u Hrvata". Manifestaciju već petu godinu organizira udruga kulinara "KULIN BEĆARAC".
Cilj je pored tradicionalnih slavonskih suhomesnatih proizvoda
kao što su: kulin, kulinova seka, slanina, čvarci promovirati
ŠVARGLI kao još jedan biser u nizu bogate
gurmanske tradicije Slavonije i u potpunosti je ispunjen.
Dodijeljene su brojne nagrade, pa su tako brončanu medalju
osvojili: Dario Dautović (Godinjak),
Franjo Lilić (Novi grad), OPG
Arić, vlasnika Zvonka Arića (Gornji
Crnogovci), Damir Ivanišević (Godinjak),
Zlatko Štefanac (Staro Petrovo selo),
OPG Staklarević (Stara kapela), Ivan
Pejaković (Staro Petrovo selo), Ivan
Ivanišević ( Štivica), Mato Adrić (Novi
perkovci).
Srebrene medalje su osvojili: Tomislav
Kapraljević (Feričanci), Zdravko Trusić
(Štivica), OPG Pospišil (Godinjak),
Vlado Ivanišević (Godinjak), Dražen
Bogojević (Slavonke bare), Marijan
Matošević (Davor)
Zlatne medalje su osvojili: Mirko Lovaković (
Feričanci) i Ivica Vučković ( Kupuna).
A šampionski švargli po ocjeni stručnog žirija, čiji su članovi
bili iz redova sponzora, gostiju i proizvođača je djelo
Đure Galovića iz Sikirevaca, a najbolje
ocijenjen švargli od publike, koja je također birala najbolji
švargli je švargli od Marijana Matoševića iz
Davora.
– Za dobar švargl treba samo dobro meso i začini. Sve je
naoko isto ali postoje i male tajne po kojima se švargli
razlikuju, a koje dodaje moja žena i tada meso bude najbolje.
Meso obavezno mora biti od glave i mora se rezat. Doda mu se oko
20 posto masnoće. Nema tajni ni kod dimljenja. Dovoljno je tek
nekoliko dimova – kaže Đuro Galović, vlasnik ovogodišnjeg
najboljeg švargla i nositelj ovogodišnje šampionske titule.
S Đurom, koji ima tridesetogodišnje iskustvo u pravljenju
švargla, slažu se i ostali proizvođači. Kažu da isto kao i kod
kulena i kobasica i švargli ovisi o ukusu pojedinaca. Tako se u
švarglu dodaje manje ili više masnoće i različitih začina. Na
ovoj, kao i na prethodnim švarglijadama, vidjeli smo da se
švargl, osim po okusu razlikuju i po izgledu. Bez obzira na
ukuse, svi su bili, kako je kazao jedan posjetitelj, u kategoriji
pobjednika.
Izvor: radiong.hr | sbplus.hr
Foto: radiong.hr