Održana 5. “Švarglijada u Hrvata”

Održana 5. “Švarglijada u Hrvata”

Prekjučer je u Starom Petrovom Selu održana peta po redu "Švarglijada u Hrvata". Manifestaciju već petu godinu organizira udruga kulinara "KULIN BEĆARAC".

Cilj je pored tradicionalnih slavonskih suhomesnatih proizvoda
kao što su: kulin, kulinova seka, slanina, čvarci promovirati
ŠVARGLI kao još jedan biser u nizu bogate
gurmanske tradicije Slavonije i u potpunosti je ispunjen.

Dodijeljene su brojne nagrade, pa su tako brončanu medalju
osvojili: Dario Dautović (Godinjak),
Franjo Lilić (Novi grad), OPG
Arić
, vlasnika Zvonka Arića (Gornji
Crnogovci), Damir Ivanišević (Godinjak),
Zlatko Štefanac (Staro Petrovo selo),
OPG Staklarević (Stara kapela), Ivan
Pejaković
(Staro Petrovo selo), Ivan
Ivanišević
( Štivica), Mato Adrić (Novi
perkovci).

Srebrene medalje su osvojili: Tomislav
Kapraljević
(Feričanci), Zdravko Trusić
(Štivica), OPG Pospišil (Godinjak),
Vlado Ivanišević (Godinjak), Dražen
Bogojević
(Slavonke bare), Marijan
Matošević
(Davor)

Zlatne medalje su osvojili: Mirko Lovaković (
Feričanci) i Ivica Vučković ( Kupuna).

A šampionski švargli po ocjeni stručnog žirija, čiji su članovi
bili iz redova sponzora, gostiju i proizvođača je djelo
Đure Galovića iz Sikirevaca, a najbolje
ocijenjen švargli od publike, koja je također birala najbolji
švargli je švargli od Marijana Matoševića iz
Davora.

Za dobar švargl treba samo dobro meso i začini. Sve je
naoko isto ali postoje i male tajne po kojima se švargli
razlikuju, a koje dodaje moja žena i tada meso bude najbolje.
Meso obavezno mora biti od glave i mora se rezat. Doda mu se oko
20 posto masnoće. Nema tajni ni kod dimljenja. Dovoljno je tek
nekoliko dimova
– kaže Đuro Galović, vlasnik ovogodišnjeg
najboljeg švargla i nositelj ovogodišnje šampionske titule.

S Đurom, koji ima tridesetogodišnje iskustvo u pravljenju
švargla, slažu se i ostali proizvođači. Kažu da isto kao i kod
kulena i kobasica i švargli ovisi o ukusu pojedinaca. Tako se u
švarglu dodaje manje ili više masnoće i različitih začina. Na
ovoj, kao i na prethodnim švarglijadama, vidjeli smo da se
švargl, osim po okusu razlikuju i po izgledu. Bez obzira na
ukuse, svi su bili, kako je kazao jedan posjetitelj, u kategoriji
pobjednika.

Izvor: radiong.hr | sbplus.hr
Foto: radiong.hr
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari