Počelo je hladno vrijeme..brrr, eto meni razloga da uključim pećnicu i smišljam nove recepte :) Domaći integralni kruh sa slaninicom osvojit će sve ukućane. Vaši najmiliji tražit će još, a vi ćete biti presretni jer se grijete uz pećnicu i slavite sniženu cijenu struje te mijesite najbolji kruh u čitavom susjedstvu.
[blockquote]DOMAĆI SLAVONSKI KRUH
za 6 osoba
priprema dizanje tijesta/podizanje/ pečenje 110minuta
POTREBNO:
1/2 sviježeg kvasca
1 velika žlica šećera
1 dl toplog mlijeka
_________________________
250g integralnog brašna (iz cijelog zrna)
350g bijelog glatkog brašna
1 žlica soli (mala)
1 dl ulja
3 dl tople vode
1 dl toplog mlijeka
100g dimljene slanine
PRIPREMA:
*u 1 dl toplog (pazite da nije vruće) mlijeka ubacite jedu žlicu
šećera, razmrvite kvasac te ubacite, promješajte i ostavite da
kvasac raste. Ja kvasac stavljam u plastičnu čašu shakera od
600ml, kada kvasac naraste prst preko čaše počinjem ga koristiti
*u posudu za dizana tijesta(može i neka druga) stavim izvagano
brašno,sol, dodajem kvasac koji je narastao, lagano zamješam
rukom i počinjem dodavati mlijeko, ulje u vodu. Tekućinu
(mlijeko, ulje i vodu) dodajem postepeno.
*tijesto mjesimo dok se ne počnu stvarati mjehurići u tijestu,
dok se tijesto ne odlipi od stijenki i sa naših ruku, napravimo
kuglu, poklopimo poklopcem ili kuhinjskom krpom i stavimo na
toplo mjesto cca.30 min.
*nakon što se tijesto podiglo dodajte sitno rezanu dimljennu
slaninu, malo po malo i umijesite ju u tijesto. Kad ste tijesto
ponovo premjesili stavite ga ponovo da se diže, poklopljeno i na
toplo cca. 30 min
* nakon što se tijesto podiglo posipajte ga odozgo brašnom,
zarežite oštrim nožem te stavite u pećnicu 30 minuta na
ventilacijsko strujanje zraka na 200stupnjeva. Ukoliko je obično
strujanje zraka može se dogoditi da se kruh peče 40min.
Provjeritte pred kraj, znat će te po boji.[/blockquote]
Uživajte u domaćem slavonskom kruhu sa slaninom i dobar tek!
Tekst i foto: Kuhinja ispod duge