Ne može proći veljača bez fašnika, a ni fašnik bez slasnih krafni. Ta neraskidiva veza spaja se u pravu rapsodiju mirisa, okusa i beskonačne zabave.
Gotovo svaka pekara ili trgovina kupcima nudi krafne raznih
oblika, nadijeva, punjenja i preljeva od kojih nam rastu
zazubice. Neki pak kažu da se kupovne ne mogu mjeriti sa pravim
domaćim “homemade” krafnama, ali bez obzira bile one kupovne ili
domaće svakako su nam drage.
Jedina mana im je što su, kao i svi ostali slatkiši, prava napast
za naše zdravlje.
U posljednjim znanstvenim istraživanjima dokazano je da su
Hrvati četvrta najdeblja nacija na svijetu. A mi Slavonci i nismo
neki zagovornici zdrave prehrane pa prve asocijacije uz Slavoniju
uvijek budu: kulen, šunka, kobasica i čvarci, pa nezaobilazni
čobanac i fiš. Kada zbrojimo sve s prethodnim božićnim i
novogodišnjim blagdanima u kojima je hrane i pića teklo u
potocima, jasno nam je da dolaskom proljeća par kila viška više
nećemo moći skrivati ispod debelih jakni.
A kako se ni jedan Slavonac ne bi odrekao svoje velike
ljubavi prema suhomesnatim i općenito mesnatim i visokokaloričnim
delicijama i slasticama, u prilogu vam donosimo recept za krafne
zbog kojih nećete imati grižnju savjesti kada budete posegnuli za
još jednim komadom (ali naravno u svemu treba biti umjeren!)
RECEPT ZA ZDRAVE KRAFNE
Sastojci:
1 i ½ šalica pšeničnog brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
½ agavinog sirupa
¾ šalice mlijeka ( za bolji okus možete koristiti i sojino
mlijeko)
1 žličica jabučnog octa
¼ šalice soka od jabuke
1 ekstrakta vanilije
¼ šalice kokosovog ulja
Priprema:
Pećnicu stavite grijati na 180 stupnjeva. Spojite sve suhe
sastojke, a tekuće sastojke stavite u lonac i na laganoj vatri ih
miješajte dok se svi ne otope i lijepo ne spoje. Tekuće sastojke
dodajte u suhe i dobro izmiješajte u laganu smjesu. Nabavite
kalupe za američke krafne s rupom u sredini i smjesu ulijte u
kalupe. Krafne pecite 12 minuta, pustite da se ohlade pa ih
prelijte čokoladom ili samo napunite pekmezom.
U slast!
Magdalena Jelečević/SiB.hr