Mladi luk snižava kolesterol. Za to je zaslužan njegov zeleni dio
Mladi luk omiljeno je povrće u proljetnim mjesecima mnogima, a
dorba stvar je da je i jako zdrav. Ovo su neki razlozi zbog kojih
bi mladi luk trebali jesti što češće.
Štiti zdravlje kostiju. Samo jedna stabljika sadrži oko 20
mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Kada su u pitanju
potrebe žena za spomenutim vitaminima, stabljika mladog luka
sadrži 22 posto preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 posto
preporučene dnevne doze vitamina C.
Kod muškaraca, to iznosi 16 posto preporučene doze vitamina K i
skoro dva posto vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja
za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša
prehrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se
mogućnost razvoja osteoporoze te kosti mogu postati lomljive.
Štiti zdravlje očiju. Tijelu je prijeko potreban vitamin A za
proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji receptorima
mrežnjače omogućuje upijanje svjetlosti. Osobe čija prehrana ne
sadrži dovoljne količine vitamina A mogu dobiti noćno sljepilo i
druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika
mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina
A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina.
Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 posto dnevnih potreba kod
žena i 2,6 posto kod muškaraca.
Mladi luk snižava kolesterol. Za to je zaslužan njegov zeleni
dio. Ovo povrće, pomaže i u reguliranju razine šećera.
Mladi luk štiti zdravlje srca. Vitamini A i C, koji se mogu naći
u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna
antioksidativna svojstva. To znači da spomenuti vitamini mogu
spriječiti oštećenja staničnog tkiva izazvanih djelovanjem
slobodnih radikala. Prehrana bogata namirnicama s visokim udjelom
antioksidansa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih
bolesti.
Vitamin C, također, može pomoći kod snižavanja visokog krvnog
tlaka što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Mladi luk štiti imunitet. Istraživanja pokazuju da je on bogat
izvor fitokemikalija koje mogu ojačati imunitet te služe kao
dobra prevencija raku.