FOTO: ‘Ajmo vrući kesteni, još malo pa nestalo…

FOTO: ‘Ajmo vrući kesteni, još malo pa nestalo…

Kestenima se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportašima i djeci. Pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a mogu se jesti i u juhi i salatama.

>> FOTO: “Ajmo vrući kesteni, još malo pa nestalo…

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni koji griju promrzle
dlanove na tmuran dan. Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih,
uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Danas se kesteni diljem
gradova u Slavoniji i Baranji mogu pronaći po cijeni od 10-12
kuna za pola mjerice, odnosno 20-24 kune za cijelu mjericu.

Kesteni se pojavljuju i konzumiraju još u prethistoriji na
prostorima Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini,
Japanu, a potom su ih rimske legije donijele u Europu. Poznato je
da su pečeni kesteni prodavani na ulicama Rima u davnom 16 st.,
pa se opojni miris već tada širio ulicama grada baš kao što to
čini i danas.

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste
unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod
sazrije. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od
svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim
udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin
C. Kesteni se odlikuju posebnom teksturom i slatkim, blagim
okusom.

Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Općenito se dijele
na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među
njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih
kestena.

S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo,
posjeduje ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod
varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste
se za pripremu ljekovitih pripravaka.

No, na stranu svi ti podaci. Rijetko tko razmišlja o
svojstvima i djelovanju kestena u trenucima dok po rukama prevrće
vruće kestene po uglovima i šetnicama svoga grada…


Tekst: SiB.hr i Zdravakrava.hr
Foto: Marko Banić/SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari