Svo vrijeme koje niste proveli u aktivnoj kuhinji skraćuje Vaš životni vijek. Nova istraživanja su pokazala da oni koji kuhaju do pet puta tjedno imaju 47% veću vjerojatnost da će biti živi u narednih deset godina.
Svo vrijeme koje niste proveli u aktivnoj kuhinji skraćuje Vaš životni vijek. Nova istraživanja su pokazala da oni koji kuhaju do pet puta tjedno imaju 47% veću vjerojatnost da će biti živi u narednih deset godina.
“Postalo je jasno kako je kuhanje zdrava navika“, rekao je profesor Mark Wahlqvist. Ono zaslužuje mjesto u cjeloživotnom obrazovanju, javnozdravstvenoj politici i ekonomiji kućanstva.
Istraživački tim, sastavljen od tajvanskih i australijskih znanstvenika, objavili su rad u Cambriage University novinama, nakon što su proučavali skupinu od 1888 muškaraca i žena u dobi iznad 65 godina koji su živjeli u Tajvanu. Na početku istraživanja, sa svakim od sudionika su popričali o nekoliko faktora u načinu života, uključujući njihove navike kuhanja, shopping navike, njihovu prehranu, obrazovanje, pušenje, te korištenje javnog prijevoza.
Tijekom inicijalnog istraživanja, istraživači su otkrili kako 43% ispitanika nikada ne kuha, 17% kuha jedan do dva puta tjedno, 9% kuha tri do pet puta tjedno,a 31% ispitanika kuha pet ili više puta tjedno.
Nakon deset godina, ponovno su proveli istraživanja kako bi
vidjeli koliko je njih još uvijek živo. Od 1888 ispitanika, još
1193 ih je bilo živo. Istraživači su otkrili da je često kuhanje
povezano s dužim životnim vijekom, posebno kod žena. One općenito
žive duže od muškaraca, a češće su u kuhinji, pa moraju po
namirnice i koriste se javnim prijevozom, što je sve zajedno
dovelo do gore navedenog zaključka.
Sanela Sabo (Gost.hr)