Tri razloga zašto je zdravo jesti svinjsku mast

U zadnjih 40 godina potrošnja svinjske masti značajno je pala, prvenstveno zbog raznih istraživanja koja govore o zasićenim mastima u našoj prehrani koje su glavni uzrok visokog kolesterola i višim stopama srčanih bolesti.

No, ukoliko je konzumirate umjereno i na odgovarajući način,
svinjska mast može biti i savneznik vašeg zdravlja.

Svinjska mast je masnoća dobivena topljenjem svježeg, čistog
masnog tkiva zdravih svinja, sa svinjskim stearinom ili bez
njega.

Portal Zadovoljna.hr donosi 3 razloga zbog kojih ćete htjet
konzumirat svinjsku mast:

1. Ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline

Brojne studije pokazale su da prekomjerni unos masti, ponajprije
onih s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina, povisuje razinu
kolesterola u krvi i da je čimbenik rizika za razvoj
ateroskleroze te nekih kroničnih degenerativnih bolesti.

Kao ‘zdrava’ zamjena maslacu i svinjskoj masti stvoren je
margarin, kojeg neupućeni smatraju zdravom namirnicom na bazi
biljnih ulja. Međutim, on sadrži transmasne kiseline štetne za
zdravlje.

Danas možemo reći da je tvrdi margarin opasniji za nastanak
srčanog udara nego svinjska mast, koju smo praktično izbacili iz
prehrane. Da, svinjska mast sadrži zasićene masnoće i kolesterol,
ali ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline.

One podižu razinu ‘lošeg’ LDL kolesterola i snižavaju razinu
‘dobrog’ HDL kolesterola. Dokazano je da su štetne za ljudsko
zdravlje i pridonose opadanju imuniteta, debljini, šećernoj
bolesti, povišenoj razina kolesterola i razvoju krvožilnih
bolesti.

379310_452511994803782_1184274678_n.jpg

2. Kolesterol se pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D

Ovaj vitamin sudjeluje u apsorpciji kalcija, koji je potreban za
rast i održavanje zdravih kostiju. No ne treba pretjerivati jer
zdravija opcija je mlijeko, iz kojeg možete osigurati dovoljno
vitamina D.

Novija istraživanja pokazuju da svinjska mast nije samo bogata
zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom.

Svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto
mononezasićene masti (najviše oleinske i palmitoleinske) i oko 10
posto polinezasićenih masti (linolna, linolenska, arahidonska i
DHA).

Za razliku od zasićenih, nezasićene masne kiseline djeluju
povoljno na organizam, smanjuju razinu kolesterola u krvi i rizik
za kardiovaskularne komplikacije.

3. Hrana pržena u svinjskoj masti apsorbira manje masnoće

Sve više konzumiranje svinjske masti je pod utjecajem poznatih
kuhara koji su ga koriste u svojim restoranima, ali i
nastojanjima da se očuva tradicija.

Oduvijek je bila cijenjena kao kulinarska namirnica jer ima višu
točku vrelišta od drugih masti. Iz tog razloga, hrana pržena u
svinjskoj masti apsorbira manje masnoće.

I, naravno, masnoće u cjelini ima svoje odlike. Tijelo ih
pretvara u energiju i pomažu u apsorpciji hranjivih tvari posebno
vitamina koji su topljivi u njoj (A, D, E i K).

Dipl.ing.preh.teh Alma Bunić vodi nutricionističko savjetovalište
Nutriforma te intenzivno radi na području nutricionizma: mjerenju
vitamina i minerala, Darkfiled mikroskopskoj analizi žive kapi
krvi kaliper te izradi individualno prilagođenih jelovnika. Od
2011. radi na birezonantnom uređaju Sensitiv Imago te na projektu
jedinstvenom u ovom dijelu Europe, cateringu pravilne i
uravnotežene prehrane 5 obroka za 3 dana 5times.

Izvor: Zadovoljna.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari