ispod grada

Skidamo prašinu: Otkrivamo osječko podzemlje

Roko Poljak

Kripte ispod grada jedno su razdoblje bile zabranjene i zazidane

Nerijetko se sami začudimo koliko stvari ne znamo o mjestima pokraj kojih svakodnevno prolazimo, a koliko tek ne znamo o mjestima iznad kojih svakodnevno prolazimo?

Na tragu toga, Roko Poljak objavio je na Facebook grupi Tajanstvena Hrvatska fotografije kripte crkve sv. Mihaela sagrađene tijekom 18. stoljeća u Tvrđi (Osijek).

Sudeći po zapisima ova kripta bila je u funkciji još prije završetka gradnje same crkve. Kripta je primarno služila za sahranu isusovaca, ali i drugih građana koji su mogli platiti grobno mjesto, jer je prostor izuzetno ograničen.

Kripta zauzima površinu gotovo 3/4 crkve, a sastoji se od stubišta, nekoliko hodnika i prostorija s grobnim mjestima. Imena većine pokojnika nije poznata jer su natpisi na grobnim mjestima davno izblijedili, a mnoga imena ne spominju se u popisu pokopanih.

Iako nam se danas kripte ispod crkvi kao svojevrsni raritet, Osijek ih ima popriličan broj, uključujući između ostalog crkvu sv. Križa u Tvrđi, kapucinsku crkvu sv. Jakova, crkvu Preslavnog Imena Marijina u Donjem gradu, kapelicu sv. Ane na groblju sv. Ane itd.

Sahrane u kriptama postupno se zabranjuju 1788. godine nakon dekreta cara Franje Josipa II, a zadnji zapisani pokop u kripti bio je 27. kolovoza 1829. godine, iako su se sahrane najvjerojatnije odvijale sve do polovice 19. stoljeća.

Konačnu riječ o pokapanju u kriptama imala je hrvatska vlada u Zagrebu 1867. godine, koja je odredila da se više ne smiju praviti nove grobnice u crkvama, a dosadašnje rake moraju se zatvoriti ako nemaju ulaz s vanjske crkvene strane. Tada se vrata kripte zazidavaju i kripta ostaje netaknuta sve do 1928. godine kada ulaz u kriptu slučajno otkrivaju prilikom radova na crkvi. Zbog iznimno debelih zidova, kripta je služila kao sklonište od bombardiranja tijekom 2. svjetskog rata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari