Osijek Software City od male inicijative do silicijske Slavonije u 2012., planira se coworking prostor u Osijeku!

Prošla godina je bila značajna za osječku tehnološku zajednicu. Mnogo se toga dogodilo, neke tvrtke su značajno napredovale, neke su zadržale stabilnost bez širenja, a neke na žalost (svojom krivicom) nisu uspjele postići pozitivan rezultat i napredak.

Srećom, veći je broj onih koje su donijele nova zapošljavanja, čak i preseljenja djelatnika iz Zagreba u Osijek, pri čemu je sve kulminiralo projektom Osijek Software City.

Unatoč činjenici da je u Osijeku registrirano preko 100 tvrtki u IT sektoru, stvarni broj tvrtki koje šire svoje poslovanje, stvaraju nova radna mjesta i proizvode kvalitetan softver je znatno manji.

Prije punih godinu dana krenuo je projekt Osijek Software City, volonterska inicijativa nekoliko osječkih IT tvrtki. Godinu dana kasnije to je respektabilna, u ovom trenutku još uvijek neformalna organizacija, koja je na najboljem putu da od Osijeka napravi jaku regionalnu tehnološku i startup zajednicu. Tijekom te prve godine organiziran je niz zanimljivih i korisnih događanja koja su privukla ciljanu skupinu studenata, freelancera, profesionalaca i ostalih tehnoloških entuzijasta, ali i koja su zainteresirala lokalnu zajednicu, obrazovne strukture, medije, jedinice lokalne samouprave, ministarstva i državne institucije te razne investitore i partnere.

Pogodna klima za razvoj startupa

Sve počelo s meetupima na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a danas je ova inicijativa poticaj mladima u Osijeku koji su prepoznali gdje leži budućnost i počeli aktivno koristiti dostupnost tvrtki koje su im ponudile pomoć i podršku. Pojavile su se neke nove tvrtke, neke su u nastajanju, ali najvažnije je što će ih sigurno u ovoj godini biti sve više.

Coworking kao sljedeći korak
U planu je i otvaranje coworking spacea u organizaciji poduzetničkog inkubatora BIOS, koji će mladima osigurati infrastrukturu za rad i brainstorming. Suradnja tvrtki i sveučilišta je sve jača, a time se polako smanjuje jaz koji postao gorući problem – neusklađenost obrazovnog programa i potreba tržišta.

Slavonski hakeri i susjedi…

Tvrtke uključene u projekt; Adcon, Escape, Gauss Development, Inchoo, Farmeron, Mono Software i Betaware, zadovoljne su što je sve više zainteresiranih za programiranje i što se razina znanja i međusobne suradnje kod mladih povećava. Sve to utječe na zapošljavanje, a tvrtke se nadaju da će u skoroj budućnosti moći potpuno zaboraviti na probleme pronalaska kvalitetnih kadrova.

Development i business edukacija

Događanje koje je upravo u tijeku jest Software StartUp Academy, besplatna edukativna development i business inicijativa organizirana u suradnji s Microsoftom Hrvatska. Namijenjena je dijeljenju i promicanju znanja o razvoju softvera, ali i poslovnoj strani potrebnoj da se taj softver plasira na tržište. Edukacija je zamišljena kao višemjesečni programerski i poslovni tečaj u kombinaciji s praktičnim radom na razvoju konkretnih ideja uz podršku mentora iz struke, a mogli su se prijaviti svi koji su željeli steći nova znanja kroz zanimljiv i dinamičan projekt. Nandino Lončar, voditelj projekta Osijek Software City zaključuje:

Mogu slobodno reći da, kada smo prije godinu dana pokretali ovaj projekt, nismo ni slutili da će u ovako kratkom vremenu postići efekt koji je postigao i otvoriti mogućnosti koje su trenutno pred nama. Osijek ima veliki IT potencijal, mi smo ga uobličili i pokazali javnosti, a sad je na cijeloj zajednici da nam pomogne to pretvoriti u trajnu i opipljivu vrijednost!

Za svakoga ponešto u projektu, a najviše za one koji shvaćaju da moraju aktivno raditi na sebi i stjecati znanje kako bi bili konkurentni. Više o događanjima u Osijeku otkrijte na službenoj stranici Osijek Software City projekta.

Tekst: Sanja Radić/Netokracija
Foto: D.Antunović

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari