Na komarce dronovima i amfibijama, ali samo u Osijeku

Osječki gradonačelnik sazvao je Stožer za obranu od najezde komaraca za područje Grada Osijeka. Vrkić ističe – iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nisu ispunili preuzete obveze.

“Izvođači su izvijestili Stožer da su spremni za nadolazeću sezonu, raspolažu s dovoljnom količinom sredstava na skladištu, tehnički dobro opremljeni i dovoljnim brojem terenskih ekipa, na raspolaganju imaju terenska vozila, pickupove, amfibije, čamce, dronove, avione, uređaje za toplo zadimljavanje, uređaje za hladno orošavanje sa zemlje i zraka, te granulirane preparate za larvicidni tretman iz zraka”, stoji u zapisniku koji je načelnik stožera i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić dostavio javnosti.

“Vodostaj Drave i Dunava je u opadanju, voda se povlači, a na površinama koje su trenutno još pod vodom nema aktivnosti i razvoja ličinki jer su temperature niske, a uvjeti nepovoljni za njihov razvoj. Prognoza za sljedećih sedam dana je da neće biti potrebe za početkom prvih larvicidnih tretmana”, nalaz je Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta.

Slaba suradnja sa Zavodom za javno zdravstvo

Međutim, posebno se ističe da Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nije dostavio potrebne dokumente i informacije – od plana dezinsekcijskih tretmana pa do procjene rizika pojave zika virusa i virusa zapadnog Nila na području grada i županije, te mogućnost pojave i brojnost komaraca koji potencijalno prenose te bolesti, “kako bi se poduzele sve mjere zaštite stanovnika od zaraznih bolesti”. Od Zavoda je to zatraženo u dva navrata, ali ništa nije stiglo, osim isprike da njihov predstavnik ne može sudjelovati na sjednici, na Stožeru se o tome nije raspravljalo.

“Naša zajednička obaveza je pravovremeno detektirati legla tigrastog komarca i provesti preventivne tretmane kako bi rizik prijenosa virusa na čovjeka sveli na najmanju moguću mjeru, a uz to i povećali kvalitetu života Osječana i Slavonaca i Baranjaca”, ističe Vrkić.

Nitko osim Osijeka nema novac za borbu protiv komaraca

Grad Osijek je i drugim jedinicama lokalne samouprave ponudio pomoć – spremni su podijeliti znanje i iskustvo stečeno u kontinuiranoj borbi s komarcima i kontroli najezda kroz više od 20 godina.

“Koristeći Ekspertni sustav koji razvijamo u ovome trenutku, Odjel za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku koji temeljem potpisanoga Ugovora obavlja poslove monitoringa, istraživanja komaraca, izdavanja naloga za tretmane, upravljanja sustavom kontrole komaraca, utvrđivanja učinkovitosti svakog tretmana može sa velikom sigurnošću 7-10 dana predvidjeti potencijalna žarišta ličinki komaraca te pravovremeno usmjeriti biološke larvicidne i kemijske adulticidne tretmane sa zemlje i iz zraka”, objašnjava osječki gradonačelnik, no upozorava kako je preduvjet osiguranje novca za provedbu tretmana na području Parka prirode Kopački rit i Baranje.

Valja istaknuti podatak da 90% komaraca u Osijek ulijeće sa područja Baranje.

Od svih jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije, jedino Grad Osijek u Proračunu ima planirana financijska sredstva za borbu protiv komaraca, no ona su, zbog specifičnosti situacije i velikog poplavnog područja potencijalno idealnog za razvoj ličinki komaraca nedostatna. U 2016. Grad Osijek je predvidio 3,5 milijuna kuna te milijun kuna iz Državnoga proračuna.

Znakovito je da bi prema procjenama stručnih službi Grada Osijeka i ugovornih partnera za kvalitetnu i uspješnu borbu protiv komaraca – od monitoringa do svih potrebnih tretmana – dovoljno bilo pet milijuna, dok se procjena troškova koju je izradio Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije penje na 80 milijuna kuna!

Potrebna edukacija stanovništva

Na Stožeru je predstavljen i projekt provedbe trajnog informiranja i edukacije stanovništva putem edukativnih plakata “Što napraviti kako bi komaraca u Vašem dvorištu bilo manje?” koji su pripremili Pestrid d.o.o. iz Bilja, Odjel za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek.

Tekst: Radio Osijek 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari