Izložba stripova u galeriji Kazamat

Udruga ljubitelja stripova Osijek jučer je u galeriji Kazamat otvorila izložbu stripova nazvanu 'Kroz minula desetljeća'. Izloženi su radovi legende hrvatskoga stripa Julija Radilovića, koji od gimnazijskih dana nosi nadimak Jules, s baš takvim izgovorom. Poznat je po uzbudljivim akcijskim stripovima, po povijesnim serijalima kao što su 'Kroz minula stoljeća' i 'Partizani'.

Radilović uvijek ističe da mu je strip sve u životu. Kaže – mukotrpan je to posao, ali nevjerojatno lijep i zanimljiv. Danas više ne crta stripove, nego ilustracije i naslovnice za knjige, a napravio je i tri serijala razglednica.

Njegove je crteže u Slavoniju, dakle, donijela Udruga ljubitelja stripova Osijek, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te uz potporu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Izložba će se u Kazamatu moći pogledati do 25. veljače.

Strip veteran, crtač Julio – Jules Radilović tu izlaže 250 izabranih originalnih tabli. Veliki je on crtač stripa koji je u 60 godina crtanja napravio zavidno velik broj skica, ilustracija, tabli… Njegov rad dostojno predstavlja hrvatsku devetu umjetnost na svjetskoj kulturnoj sceni. O Radiloviću su objavljeni pri¬lozi u svjetskim enciklopedijama stripa, a njegovi su stripovi do sada objavljeni u petnaestak zemalja svijeta.

Kadar iz stripa “Izviđačke pustolovine”, epizoda “Izviđači u Africi”, 1958.

Kadar iz stripa “Afričke pustolovine”, epizoda “Pobuna u Kiboku”, 1962/63.

Kadar iz stripa “Baća izviđač”, 1960.


Tekst: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari