Slamnati cirkus u Baranji

Na baranjskim poljima, u neposrednoj blizini Parka prirode Kopački rit, od 8. do 14. kolovoza održat će se 6. Land Art Festival - Slama.

Na baranjskim poljima, u neposrednoj blizini Parka prirode Kopački rit, od 8. do 14. kolovoza održat će se 6. Land Art Festival – Slama.

Ovogodišnja je tema cirkus, za što Nikola Faller, mr. kiparstva, predsjednik Udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu “Slama” Osijek, ima nekoliko razloga.

“Cirkus je tema koja je oduvijek privlačila brojne umjetnike, što potvrđuju najpoznatiji primjeri iz povijesti umjetnosti: Picassovi radovi iz rane ružičaste faze, Chagall, impresionisti Degas i Lautrec, poentilist Seurat, mnogi redatelji, pisci, glazbenici i koreografi koji su crpili inspiraciju iz šarolikog cirkuskog inventara”, napominje Faller.

Mladi kipar podsjeća da je povijesno prvi cirkus – Circus Maximus (lat. circus – krug) nastao u starom Rimu, kao velika ovalna arena, gdje su se izvodile gladijatorske borbe i utrke dvokolicama. To je bilo jedino javno mjesto gdje su se muškarci i žene, prepuštajući se zabavi, nesputano miješali. Te tzv. cirkuske predstave bile su programski instrument vlasti za zadovoljavanje niskih strasti puka (panem et circenses – kruha i igara), s ciljem odvraćanja pozornosti od bitnih događanja u državi.

“Paralelu možemo povući s današnjicom, stanjem u društvu na lokalnoj i na globalnoj razini. Podsjetimo se samo iznenadne ostavke premijera, svakodnevnih predstava u saborima, masovne popularnosti nogometnih utakmica, koje se poput gladijatorskih igara održavaju na stadionima izgrađenim prema uzoru na antičke, a nogometašima se, unatoč njihovoj slavi i astronomskim plaćama, trguje poput robe ili roblja. Tu je i popularni reality show, gdje se svi emotivno glupiraju nastupajući jedni protiv drugih, dok na kraju ne ostane jedan i pobere lovorike”, objašnjava Faller.

On i u emisijama o životinjskom carstvu, gdje je sve više zastupljen tip reportera koji se hrva s krokodilima, pliva s morskim psima, vuče zmije za rep i senzacionalno preživljava u divljini, prepoznaje – cirkus.

Glavni su akteri žutoga tiska, koji sve više potiskuje pravo novinarstvo, celebrities: debelo našminkani, vječno sretni, jako sexy, non-stop lijepi i superzabavni.

“U takvim freak show programima gledamo estetski unakažene žene i muškarce sa sisama, duševne patuljke i djecu robote. Samo što to nije sporadično, kada cirkus dođe u vaš grad, nego je postalo permanentno stanje duha, sapunica s jedne i druge strane ekrana. I tako se hrane i školuju nove generacije cirkusanata u intimi vlastitoga doma, jer život je postao cirkus”, zaključuje Faller.

Sve one koji se prepoznaju u ovoj priči, kao umjetnik u areni, gledatelj u fotelji ili sam svoj cirkus direktor i ima doma koju zvjerku za paradu, poziva da sudjeluju u posljednjoj i najvećoj predstavi svih vremena – slamnatom cirkusu!

Tekst: Vesna Latinović (Glas Slavonije)

Foto: Slama.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari