VIDEO: Posljednje Mozartovo djelo izvedeno i u Osijeku

U osječkoj konkatedrali svetog Petra i Pavla je, nakon Đakova i Vukovara, danas izveden "Rekvijem", posljednje djelo velikog Wolfganga Amdeusa Mozarta.



Izveli su ga zbor i orkestar opere HNK Osijek i katedralni oratorijski zbor iz Mostara.


Ukupno 100-njak ljudi angažirano je na ovom projektu. Interpretacija nikada nema svoj plafon, kazao je dirigent Filip Pavišić obrazloživši zašto su se odlučili za posljednje Mozartovo djelo.

– Za Mozartov rekvijem, za razliku od Verdijevog, imamo dovoljan sastav i broj izvođača, osobno mi je to najljepši rekvijem, publici nikako neće moći dosadno i jedno je od najsnažnijih djela klasične glazbe uoopće – dodaje Pavišić.



Ne smijemo zaboraviti soliste Jasnu Komendanović, Iskru Stanojević, Claudija Continija,Predraga Stojića, Krunoslava Tumu i Berislava Puškarića. Iako u operama više volim Verdija i romantičare, ali što se tiče ovakvih djela, Rekvijem mi je omiljeni – kaže jedan od solista, Berislav Puškarić.

Mostarski katedralni zbog već je jednom izveo Rekvijem i to za dubrovačku publiku, a u tom gradu i rodila se suradnja sa osječkim HNK. Rekvijem je od Mozarta naručio nepoznati mecena 1791 godine, no, Mozart je preminuo u prosincu iste godine dovršivši 6 od 13 stavaka, a djelo je u potpunosti završio njegov učenik Zismajer.


Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari