Rođendan društva “Pajo Kolarić”

Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića 21. ožujka slavi rođendan jer je utemeljeno na taj dan davne 1954. godine.

Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića 21. ožujka slavi rođendan jer je utemeljeno na taj dan davne 1954. godine.


Članovi uprave i prijatelji društva okupit će se 21. ožujka u 11 sati te ispred biste Paji Kolariću na osječkom Šetalištu Petra Preradovića položiti cvijeće, dok će dio mladog tamburaškog orkestra izvesti kraći glazbeni program.

Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića je jedna od najstarijih osječkih udruga, a glavni joj je cilj promovirati tamburašku glazbu na temeljima koje je u drugoj polovici 19. stoljeća postavio veliki osječki glazbeni reformator Pajo Kolarić. U tijeku su pripreme za nastup na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe koji se 11. svibnja otvara u Osijeku te kraću turneju u Slovačkoj. U društvu danas djeluje orkestar s 25 članova i čine ga djeca koja su u “Paji” završila osnovno glazbeno obrazovanje. Organizirana je i škola tambure koju vodi Tihana Huber i traje četiri godine, a djeca uče svirati tamburaške instrumente i pripremaju se za rad u orkestru. Školu danas pohađa 30 osnovnoškolaca.

Inače se u školu tambure upisuju djeca kada krenu u četvrti ili peti razred osnovne škole te iz društva ovom prigodom pozivaju roditelje da do rujna pripreme svu zainteresiranu djecu za upis u školu tambure u novoj školskoj godini. Škola se održava dva sata tjedno u poslijepodnevnim satima u sjedištu STD Paje Kolarića na Trgu Vatroslava Lisinskog bb u Tvrđi (pored Klasične isusovačke gimnazije), a mjesečna je cijena 140 kuna. Djeca ne moraju imati vlastite instrumente tako da ih roditelji ne moraju kupovati.

Od prošle godine u društvu djeluje i mješoviti zbor u kojem ne postoji dobna granica za članove, a njeguju folklorno pjevanje te se također pozivaju svi građani koji se žele pridružiti da se jave, a najjednostavniji je način putem elektronske pošte na adresu pajo.kolaric@gmail.com ili posjetom Facebook stranici Slavonskog tamburaškog društa Paje Kolarića. 

IZVOR: Radio Osijek

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari