Najavljujemo: Bogat program Osječkog ljeta kulture

Osječko ljeto kulture i ove godine okupiti će brojne umjetnike i još brojniju publiku. Sve će započeti na dan zaštitinika grada Svetog Petra i Pavla, 29. lipnja.

Osječko ljeto kulture i ove godine okupiti će brojne umjetnike i još brojniju publiku. Sve će započeti na dan zaštitinika grada Svetog Petra i Pavla, 29. lipnja.

Iako su bili najavljivani kao glavne zvijezde ovogodišnjeg OLJK-a, u Osijeku ipak neće nastupiti 2Celloss – Šulić i Hauser. Oni su se zbog brojnih obaveza na turneji koja je već u tijeku ispričali i odgodili svoj posjet gradu. No, unatoč njihovom izostanku kako saznajemo program će biti uistinu bogat.

Program će tako otvoriti predstava Hrvatskog narodnog kazališta “Unterstadt”. Predstava je nastala prema istoimenom nagrađivanom romanu Ivane Šojat-Kuči, a dramatizirala ju je Ines Madunić, dok će režiju potpisati Zlatko Sviben.

Osječani i svi posjetitelji moći će vidjeti i doživjeti i moderni balet Radio i Julija (eng. Radio and Juliet) u izvedbi Pozorišta Maribor i to 30. lipnja. Bitno je napomenuti kako će i ove godine ulaz na sva događanja biti besplatan. Stoga je vrijedno napomenuti kako se cijene ulaznica u Pozorištu Maribor za predstavu Radio i Julija kreću od 8 do čak 29 eura. Razlog tomu je i nedavni posjet predstavnika grada Osijeka Mariboru, prijestolnici kulture za 2012. godinu.

[important title=Balet Maribor Radio i Julija]Bezvremensku šekspirovsku ljubavnu priču prekrasno je preveo koreograf Edward Clug. Snažno je izražena protiv epskog uratka alternativnog rock benda Radioheada.

“Balet Maribor Radio i Julija” opisuje ljubavnu poslasticu s hladnom rukom mehanizacije modernog svijeta. Spoj glazbe Radioheada i ekspresivnog miksa s potpisom minimalističkih formi Baleta Maribor, pojačava osjećaj očaja, otuđenosti i samoće stvarajući agersivnu atmosferu te ubrzavajući protok vremena.[/important]
IGUDESMAN JOO – otkačena rusko-britansko-koreanska kombinacija

“Jedna od poslatica zasigurno će biti nastup otkačenog dvojca klasično-neklasičnih glazbenika IGUDESMAN JOO. Rusko-britansko-koreanska kombinacija izvodi glazbene skečeve koji spajaju humor, teatar, klasičnu i popularnu glazbu, a njihove uratke na Youtube-u pogledalo je više od 28 milijuna ljudi. Mnogi poznati glazbenici dive se njihovom radu, a za to vrijeme oni oduševljavaju bilo da nastupe u koncertnoj dvorani ili pred 18 tisuća ljudi na stadionu. Stoga ne sumnjamo kako će i u Osijeku izazvati ovacije za svoj nastup” rekao nam je Dražen Alerić, pročelnik za društvene djelatnosti.

Zahvaljujući posredovanju Ivana Vrdoljaka, donedavnog gradonačelnika Osijeka, u ovogodišnju organizaciju OLJK-a sa značajnijim financijskim sredstvima uključiti će se i Ministarstvo kulturešto do sada nije bio slučaj. Tako će u počasnom odboru svoje mjesto pronaći i ministrica kulture, profesorica Andrea Zlatar Violić.

Prema svemu sudeći očekuje nas vrlo sadržajno i raznovrsno kulturno ljeto. Više o programu moći ćete saznati uskoro na SiB.hr.

Tekst: T. Maltašić/SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari